Настъпва нова фаза във войната: Русия ще се опита да превземе и задържи части от Донбас, които все още са под украински контрол.

Украинците изглежда приемат сериозно тази заплаха. В източните региони на Донецк и Луганск местните власти призовават много общности да се евакуират, отворени са хуманитарни коридори за цивилни, по които да заминат за по-безопасните райони на Украйна.

В североизточната Харковска област властите евакуират градовете Барвенково и Лозовая. В Днепър кметът Борис Филатов заръча на жените, децата и възрастните хора да напуснат.

"Ситуацията в Донбас постепенно се нажежава и разбираме, че април ще бъде доста горещ", каза наскоро Филатов. "Затова имам огромна молба: Всеки, който има възможност да напусне – на първо място това се отнася за жените, децата и възрастните хора, които не участват в работата по поддържане на критичната инфраструктура."

Може ли Русия да организира нова ужасяваща офанзива на изток? Последните сателитни снимки, събрани и анализирани от "Максар", показват 12-километров руски военен конвой, който преминава на на изток от Харков.

В изказване по националната телевизия в събота Вадим Денисенко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, каза, че градът е "обстрелван практически през целия ден" и че се очаква руска офанзива в региона от посоката на Изюм.

Военни експерти и западни служители също спекулират, че генералите на Путин са подложени на натиск да покаже резултати преди Деня на победата (9 май).

Но нов анализ от Института за изследване of War (ISW), базиран в САЩ мозъчен тръст, хвърля известно съмнение върху способността на Русия да концентрира силите, необходими за постигане на големи победи в Донбас.

"Руските военни ще се затруднят да организират големи и боеспособни сили от механизираните части, които да действат в Донбас през следващите няколко месеца", се посочва в анализа. "Русия вероятно ще продължи да използва сериозно повредени и частично възстановени военни единици в офанзивните операции, които ще постигнат ограничени победи, като ще заплатят висока цена".

Военни анализатори и наблюдатели твърдят, че Русия може да изпита тежки проблеми в реорганизацията на силите, претърпели поражения от украинските военни в Киевската област и въобще в Северна Украйна.

Преди инвазията Русия бе разположила около 120 батальонни тактически групи по границите с Украйна. Според източник на Си Ен Ен от Европа около една четвърт от тези сили днес са "фактически неработоспособни". Представител от Пентагона на 8 април предостави малко по-различна оценка - руските сили разполагали с "под 85 процента" от наличната си бойна мощ преди инвазията на 24 февруари.

Според ISW тези оценки от министерството на отбраната на САЩ "неволно преувеличават настоящите способности на руската армия да се бори". Институтът посочва, че "десетките руски батальонни тактически групи, които се оттеглиха от района на Киев, вероятно притежават бойна мощ, която е само частица от това", с което предполагаемо са разполагали.

"Руски части, които са се сражавали в Украйна, са понесли страшни щети", подчертават от ISW.

Командир с опит в Сирия

Вероятно затова начело на руската армия е назначен генерал Александър Дворников, командващият Южния военен окръг на Русия.

60-годишният Дворников беше първият командир на военните операции на Русия в Сирия, след като Путин изпрати войски там през септември 2015 г., за да подкрепи правителството на сирийския президент Башар ал Асад.

По време на командването на Дворников в Сирия от септември 2015 г. до юни 2016 г. руската авиация подкрепи войските на правителството, когато те обсадиха контролирания от бунтовниците град Алепо и бомбардираха гъсто населените квартали.

Градът падна в ръцете на сирийските правителствени сили през декември 2016 г.

От 2000 до 2003 г. Дворников участва в продължителната умиротворителна кампания на Русия в Северен Кавказ, включително във Втората чеченска война, след която регионалната столица на Чечения Грозни бе оставена в руини.

Руските сили използваха подобен подход в някои части на Украйна, нанасяйки удари по жилищни сгради в големите градове и разрушавайки голяма част от украинския пристанищен град Мариупол.

Дворников има опит в провеждането на военни действия в градски условия, за разлика от повече руски командири и войници.

Той беше удостоен със званието "Герой на Руската федерация" от Кремъл през март 2016 г.

Назначаването на нов главен командир, който да ръководи руската война в Украйна, изглежда е опит да се разреши друг проблем, който възпрепятства руските сили: липсата на координация.

"Руснаците очевидно се опитват да разрешат един от проблемите, от който пострада първоначалната им инвазия, като направят командващия Южния военен окръг генерал Александър Дворников единствен командващ операциите в Украйна", изтъкват от ISW. "Това опростяване на руската командна структура няма да може да реши всички проблеми на руското командване".

Според института руските сили ще продължат да се затрудняват в установяването на съгласуванa и ефективнa комуникация между отделните военни единици в обозримото бъдеще.

Това обаче не означава, че следващите седмици ще бъдат лесни за украинските сили на изток. ISW обяснява, че руските военни "все пак вероятно ще постигнат успехи и може или да пленят, или да изтощят украинските сили достатъчно, че да си подсигурят голяма част от Донецка и Луганска област, но е също толкова вероятно тези руски офанзиви да достигнат кулминацията си, преди да бъдат постигнати поставените цели".

В изказването си в неделя съветникът на украинския президент Михаил Подоляк отбеляза, че Украйна е подготвена за интензивни битки.

"Украйна е готова за големи битки", увери той. "Украйна трябва да ги спечели, особено в Донбас. И след това Украйна ще получи по-мощна позиция за преговори, от която може да диктува определени условия. След това президентите (на Украйна и Русия) ще се срещнат. Това може да отнеме две или три седмици."

През следващите седмици ще разберем колко оптимистичен е този сценарий. И дали Путин не е пропуснал моментът да преговаря сега преди да бъде принуден да приеме горчиви отстъпки.

---

Коментарът на Нейтън Ходж е публикуван в Си Ен Ен. Заглавието и преводът са на Клуб Z.