Създаваш паника, внушаваш хаос и разруха в началото на месец август. Създаваш кризисен щаб. Твърдиш, че интеконекторът с Гърция е провален и няма шанс да тръгне. Назначаваш за отговорни за интерконектора хора, близки до управлявани от руското външно разузнаване български политици, които не са пожалили и ден, за да саботират работата по проекта.

Въпреки натиска, Ай Джи Би (IGB - Interconnector Greece - Bulgaria - англ.) продължава и ще бъде готов. Но измисляш всякакви административни пречки, особено с актовете 15 и 16. Първо ги създаваш, след това отчиташ успех и своята роля при преодоляването им. И, помнете ми думата, на предстоящото откриване на старта на газоподаването от Трансадриатическия газопровод на азерския газ през Ай Джи Би, ще поемат цялата отговорност еднолично в лицето на президента и служебните министри.

Отказваш шест от седемте карга с най-конкурентната оферта в критично важен момент, когато си с най-ниската запълняемост на газохранилище. Залагаш като изпаднал комарджия на руски газ. Проваляш се - пътьом губиш достойнство, честта отдавна я нямаш.

Ако си мислите, че тук спират агонията, дълбоко се лъжете. Опитите с руския газ продължават, този път с руския втечнен природен газ, който се готвят да анонсират с фанфари, като спасител. Издъниха се с американския, за това руският им е нужен политически преди изборите за да окуражат оклюмалите от новините от Украйна български путинофили - а те на са един или двама - в ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане", ИТН, Яневата партия - тези, които се готвеха да управляват.

Няма нито едно действие на служебното правителство, което да може да бъде оценено като смислено, обосновано и логично в сферата на енергетиката.

В средата на този спектакъл, излизаш на сцената като главнокомандващ и бодро заявяваш, че кризата, която си обявил, няма да настъпи благодарение на изключителните действия на служебния кабинет... Поемаш отговорността за несъществуващо намаление на цената на горивата, защото си се наредил на редичката на политически посредници и лобисти, приватизираш властта в своя полза, докато хората плащат скъпо и прескъпо.

В края на целият този фарс обявяваш всичко това за успех и поемаш отговорността за него.

Следете отчаяните им опити да доставят руски втечнен природен газ - защото политически не могат да си позволят да прекъснат енергийната зависимост от парите от Русия.

За изборите на Радев, Борисов, Пеевски им трябва да изиграят картата със спасителния руски газ. Не са се отказали.

Има две обяснения за всичко което става у нас - или глупост или корумпираност. Определено не са глупави, щом България вероятно е на първо място в Европа по ръст на богатството сред политиците и по брой политическите милионери. И сега ни продават този миш-маш за дясност, за капитализъм, за евроатлантизъм.

Не дами и господа, европейските и атлантическите ценности и корупцията са генетично несъвместими. Не че на Запад няма корупция, но тя не може да плени държавата.

Препубликуваме текста от фейсбук профила на автора с неговото разрешение. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.