Решението ще изпрати ли България военна помощ за Украйна, респективно - ще излиза ли някоя от формациите в коалицията от правителството, пак се отлага.

Това се разбра от думите на депутата от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов, който единствен говори след приключилия преди малко коалиционен съвет.

На него БСП и "Демократична България" (ДБ) поставили като червена линия подкрепата за нападнатата от Русия страна, като БСП е категорично "против", а ДБ - "за", трябваше да се разберат заедно с останалите си партньори какво в крайна сметка ще направи държавата.

По думите на Балабанов обаче темата щяла да бъде обсъдена отново в коалицията, след като българската делегация, която заминава за Киев, водена от премиера Кирил Петков, се завърне. Тоест, след като парламентът започне да заседава отново след великденската си ваканция, тъй като там са внесени предложенията за изпращане на помощ за Украйна.

Топката - пак в парламента

Така топката пак се връща в парламента. Както е известно, там са внесени вече три предложения - едно от ДБ, едно от ГЕРБ и едно от "Продължаваме промяната" (ПП). Първите две задължават Министерския съвет да окаже военна помощ, по негово решение каква точно. Това на ПП обаче говори за всякаква друга помощ, но не и за военна - за финансова, хуманитарна и "техническа". От ДБ ще настояват дори проекторешението на ПП да бъде предложено за гласуване последно (ако останалите две не минат) да претърпи редакция и "техническа" да стане "военно-техническа" помощ. Едно такова предложение минава с гласовете и на ГЕРБ, и на ДПС, и на ПП, и на ИТН, въпреки че последните две формации заявиха, че депутатите им ще гласуват "по съвест". 

Малко по-рано през деня лидерката на БСП, по съвместителство вицепремиер и министър на икономиката - Корнелия Нинова, пак заяви, че няма да положи подпис под изпращането на военна помощ (военно-промишленият комплекс е в нейния ресор). Но пък даде да се разбере, че решението няма да е на парламента, а на Министерския съвет. Факт, ако МС реши, може вместо боеприпаси и оръжия да прати защитни каски, бронежилетки и пр., както направи веднъж, макар с уговорката, че е предназначено за цивилното население (което не е ясно как се контролира).

Така въпросът с това ще напуска ли някой коалицията, т.е. ДБ или БСП, пак увисва. Поне до края на великденската ваканция на депутатите, които трябва да се съберат в пленарна зала на 4 май. И ако се вземе решение за изпращане на военна помощ, или военно-техническа помощ, то топката пак се прехвърля в полето на Министерския съвет, който определя от какво да се състои тя.