Руският посланик в Германия Сергей Нечаев отправи тежки обвинения срещу Германия в интервю за вестник „Известия“ днес. Той заяви, че давайки оръжия на Украйна, Германия участва в убиването на мирно население, въпреки всичко стореното нея през Втората световна война.

„Оръжието убива не само руски войници, но и мирното население на Донбас. Това е червена линия, която германското правителство не трябваше да пресича“, заявява посланикът.

Според него Германия има морална и историческа отговорност заради престъпленията на нацизма. Тя обаче е развалила добрите до този момент двустранни отношения с Русия и съсипва процеса на сдобряване след Втората свтовна война.

Според Нечаев Германия е водещата сила в налагането на санкции срещу Русия и затова вече няма място като посредник в евентуални преговори за мир в района.

Посланикът същевремнно предлага да се пусне „Северен поток“ 2, за да има газ в Европа. Газ по „Северен поток“ 1 според него повече няма да бъде пускан.

„Северен поток“ 2 е пълен с газ и готов за експлоатация, трябва само политическа воля за това“, посочва посланикът.

Според версията на Москва „Северен поток“ 1 не може да бъде използван в момента заради течове по трасето. Германия обаче не вярва в тази версия и смята, че Москва търси предлог да лиши от доставки германските фирми.