Комисия, която да разследва от шефове на агенции, през членовете на ВСС, до министри и депутати, председателствана на ротационен принцип, чието ръководство да бъде неподатливо на политическо влияние.

Така служебният министър на правосъдието Крум Зарков си представя реформата в антикорупционната комисия, забуксувала в 47-мото Народно събрание.

Днес Зарков представи проекта на Министерство на правосъдието за нов антикорупционен закон, който се очаква да бъде публикуван за обществено обсъждане, като целта е да бъде припознат от бъдещите депутати и разгледан от тях. Реформата е залегнала и в Плана за възстановяване и устойчивост.

Според проекта се запазва идеята за разделяне на сегашната КПКОНПИ на две - на Комисия за противодействие на корупцията (КПК) и на такава, която ще се занимава конфискацията, но и с конфликта на интереси. Запазва се и концепцията, че КПК ще може да встъпва в процеса, оспорвайки отказите на прокуратурата от образуване на досъдебно производство. "Ако прокуратурата откаже да продължи, ще има още един орган, който да се намеси - съдът", посочи Зарков. Ще има разследващо звено от инспектори.

Един от най-спорните въпроси в 47-мото НС бе изборът на ръководството на комисията. Сега Зарков предлага начло на органа да стоят петима членове - двама предложени и избрани от парламента, един от президента, един от общото събрание на съдиите на ВКС и един - от събранието на съдиите от ВАС.

Мандатът на ръководството ще е 5-годишен, като петимата членове ще се ротират като председатели за по година.

Решенията ще се взимат с обикновено мнозинство - три от пет гласа.

"Концентрацията на целия дебат около председателя на комисията е нещо доказано вредно", посочи Зарков, препращайки към дебата от последния парламент, когато за председател предварително бе посочен тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Зарков предвижда и допълнителни гаранции за политическата независимост на ръководството на КПК, освен "шарения избор". 

"Основна пречка за приемането на този закон са непрекъснатите политически подозрения, че комисията може да се използва като "бухалка", посочи Зарков (именно новият орган като "бухалка" скара управляващото мнозинство в предходното правителство).

По думите на служебния министър на правосъдието, предвижда се всяка една номинация да бъде подложена на обществено обсъждане. В това число ще се оповестява и обсъжда кандидатът на държавния глава, който е едноличен орган на власт и би могъл просто да назначи своя представител в КПК. Отделно, по отношение на парламента, ще се разпише текст кандидати да може да предлага всеки един народен представител, а не само парламентарните групи.

Предвижда се номинациите да се направят месец след влизане на закона в сила.

Припомняме, че в проекта, внесен в последните дни на миналия парламент и минал само на първо четене, се предвиждаше ръководството на новата антикорупционна комисия да бъде номиниран и избиран изцяло от парламента - което породи критики, че тя ще е политически зависима от "силните на деня". От "Има такъв народ" пък настояваха управляващият орган да е от 4-ма, а не петима членове, което бе предпоставка за блокиране на работата.

Работата на органа, който ще има разследващо звено, ще се фокусира върху престъпленията като подкуп, длъжностни присвоявания, престъпления по служба, пране на пари, престъпления против данъчната и финансовата система. Ще се ограничи и кръгът от лица, който може да бъдат обект на разследване на КПК, като се сведе до висшите публични длъжности - освен министри, депутати и членовете на ВСС, такива са и ръководствата на здравната каса, НОИ, Сметната палата, КЕВР, КЗК, КРС, областните управители и др.

"4-годишната ми дъщеря научи какво е КПКОНПИ преди А, Б, В", посочи Зарков в началото на презентацията си.

И припомни всички абревиатури, през които антиорупционното законодателство е минавало, облечено в една или друга комисия през годините. Както и че неизменните критики от Европейската комисия са защо няма достатъчно присъди за корупция по високите етажи на властта.

По думите на вицепремиера по европейските фондове Атанас Пеканов, участник в днешното представяне, с проекта е била запозната ЕК и тя е дала положително становище. "Бъдещите народни представители да знаят че те ще носят отговорност - не да търсят извинения в политическата турболенция", призова Пеканов 48-мото НС, което трябва да бъде избрано след 2 октомври, да се заеме с реформата.

Очаквайте подробности