„Газпром“ спря газа на България и Полша и заплаши, а следващата, която ще пострада от това е Литва. Причината за избора на тези държави е редът на плащанията по падеж, обясниха на пресконференция днес премиерът Кирил Петков и заместникът му Асен Василев. Повод отново са плащанията в рубли, които Европейският съюз отказва да прави по посочения от Москва начин.

Идеята на Кремъл да стресне така Европа обаче се пропуква в балтийските държави, които от миналата година работят за независимост от руските енергийни доставчици и Литва вече обяви още на 2 април, че спира вноса от „Газпром“, тъй като не ѝ трябва.

Решението бе свързано с войната в Украйна и "енергийното" изнудване на Москва, посочва литовското министерство на енергетиката.

„Стремейки се към пълна енергийна независимост от руския газ и в отговор на енергийното изнудване на Русия в Европа и войната в Украйна, Литва напълно изостави руския газ: от началото на този месец литовската газотранспортна система работи без внос на руски газ“, съобщи Вилнюс.

Всички нужди на Литва се покриват чрез терминала за втечнен природен газ в пристанището на Клайпеда. Всеки месец през него ще преминават три големи обема втечнен природен газ, които са достатъчни за всички потребители. Освен това газът може да се доставя до Литва през Латвия, а по-късно и през Полша.

„Ние сме първата страна от ЕС сред клиентите на Газпром, която е постигнала независимост от доставките на руски газ и това е резултат от многогодишна последователна енергийна политика и навременни инфраструктурни решения“, каза литовският министър на енергетиката Дайнюс Крейвис.