Евродепутати си размениха днес нападки и обвинения заради ареста на българския експремиер Бойко Борисов.

Европейската комисия пък се обяви за некомпетентна да се занимава с такива случаи.

Това се случи на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на „незаконното задържане на българския опозиционен лидер“ през март. Той бе свикан от най-голямата политическа група – тази на Европейската народна партия (ЕНП). Към нея принадлежи и ГЕРБ, чийто лидер е Борисов.

Две съдилища в България постановиха, че задържането на експремиера през март е било неправомерно.

„Трябва да наречем този акт с истинското му име - нарушаване на основния принцип на правовата държава в България“, каза главният инициатор на дебата Манфред Вебер – лидер на групата на ЕНП.

По думите му вътрешният министър Бойко Рашков, наредил ареста, повикал медиите с пропагандна цел. А експремиерът е бил задържан без официално обвинение, без прокурорска заповед и без правно основание.

След това Вебер нападна лявата част на залата, където царяла тишинта Той не забелязал и нидерландската евродепутатка София ин 'т Велд, която е сред най-яростните критици на Борисов.

Според Вебер върховенството на закона в България е нарушено с този арест. А то трябва да бъде защитавано винаги и във всички страни, независимо кой е на власт.

Комисията няма компетенции да се произнася по отделни случаи, по които се произнасят националните съдебни органи, отговори еврокомисарят по прпъвосъдието Дидие Рейндерс. Той припомни, че на два пъти съдът у нас се е произнесъл по задържането на експремиера.

Същевременно Рейндерс похвали България за отлично сътрудничество с ЕК в сферата на правосъдието като изпълнение на препоръките в докладите за върховенството на закона у нас. Все още обаче остават проблеми с корупцията на някои нива.

Борисов е арестуван без участие на съдия и по искане на тогавашния премиер Кирил Петков, изтъкна нидерландският представител Йерун Ленарс (ЕНП), който бе на проучвателрна мисия на партията у нас във връзка със случая.

„Г-н Рейндерс, защо сте тук? Къде е г-жа Вера Йоурова (еврокомисарят за ценностите и прозрачността – б.р.), попита той.

И обвини Рейндерс, че в изложението си изобщо не споменал темата на дебата.

Част от левицата обвини ЕНП, че се опитва да се намеси във вътрешщните работи в България три седмици преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

„Оценката за днешния дебат е еднозначна – злоупотреба на ЕНП и ГЕРБ с правомощията на Парламента, недопустим опит за внушаване и вмешателство в политическите процеси в една страна членка по време на предизборна кампания“, каза българската социалистка Цветелина Пенкова.

Тя припомни резолюцията на ЕП за България от октомври 2020 г. Според нея така е бил развенчан последният мит за европейска подкрепа за ГЕРБ, чието правителство е паднало 7 месеца след това.

Колкото до решението на българския съд за ареста на Борисов, според Пенкова то е основано на формалистични и процедурни причини, а не по същество. Тя призова ЕП да не се заблуждава, че у нас има ефективни присъди за корупция по време на управлението на Борисов. А ЕНП прави опит за реабилитация на една личност с политическа цел.

Накрая Пенкова обвини Манфред Вебер, че 10 години си затваря очите за това, което правят Бойко Борисов и унгарският премиер Виктор Орбан.

Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Еврпопа“ (ОЕ) смята, че злоупотребата с правото не започва от ареста на Борисов. Случаят с експремиера е просто кулминацията. Нарушението на законите обаче се е превърнало в норма през последните няколко месеца, изтъкна Кючюк.

„Има общо 191 случая, представени на вас, г-н Рейндерс, и на г-жа Йоурова. Как един вътрешен министър си позволява да заплашва политически активисти, да ги кара да подписват протоколи. Предупреждава ги, че са активни в кампания. Млад човек на 27 г. от Айтос е привикван от полицията, защото е раздавал агитационни материали. Все едно Манфред Вебер да е кандидат в Бавария и полицията да го вика заради брошури“, посочи българският либерал.

Кючюк обвини Бойко Рашков, че под „вещото“ му ръководство полицията  проверява хора с двигателни проблеми, някои от които по рождение, дали наистина са болни.

Намеса в предстоящия вот в България видя и добре познатата у нас ирландка Клеър Дейли от радикалната левица. През 2020 г. тя дойде да подкрепи протестите срещу правителството на ГЕРБ.

Това, че няма достатъчно набрани доказателства за повдигане на обвинения, не е същото като някой да бъде оневинен за неправомерни действия.

„Причина за този арест бяха твърдения за изнудване от роден в България хазартен бос в Дубай, който каза, че Бойко Борисов, един от министрите му и депутати са изготвили закони, за да се облагодетелства хазартът“, каза ирландката.

Тя имаше предвид Васил Божков.

Бойко Борисов е бил арестуван ден, след като е заявил публична подкрепа за изпращането на военна техника за Украйна, каза Андрей Ковачев от ГЕРБ и ЕНП. И попита дали е случайно това.

Ковачев обвини Кирил Петков, че е намесил брутално в случая Европейската прокуратура и така е опетнил имиджа й.

„Същият Кирил Петков се отказа в скандалната ситуация като премиер да е свидетел пред полицията на избягал от българското правосъдие в Дубай олигарх, и то в неговия кабинет на министър-председател“, продължи Ковачев.

Той обвини Петков, че правителството му провеждало най-проруската политика. В резултат страната ни не е изпратила никакви оръжия на Украйна, увеличила е три пъти финансовите потоци за бюджета на Русия в сравнение със същия период на миналата година.

Испанският социалист Хуан Фернандо Лопес Агилар бе по-внимателен и заяви, че не трябва да има произвол. А съдебното решение означава, че ако е имало такова нещо, то може да бъде коригирано от съдебната система.

Българският социалист Иво Христов обвини ЕП, че услужливо организира дебат по случай, който отдавна е затворен от българския съд. Но не така според него стои въпросът с правата на милиони български граждани, ощетени от корупцията и беззаконието, на хиляди, които очакващи и надяващи се на справедливо правосъдие.

„Трябваше Борисов да изпита пороците на системата, която сам създаде, за да дочакаме най-сетне Европа да обърне внимание на произвола в българските институции. А той не е от вчера. Крайно време е Брюксел да погледне принципно на българските проблеми, да излезе от порочната схема, която покровителства някогашните управляващи като свои хора, хората на Брюксел в София“, настоя Христов.

Накрая той се обърна към Манфред Вебер и му обеща, че въпреки предизборното шоу връщане назад у нас няма да има.

„Това да не е Русия?“, попита чехът Томаш Здеховски от ЕНП.

Той не си представя, че ако един ден стане премиер, може да арестува предшественика си ей така, за да поседи 24 часа зад решетките.

Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП) е учуден от мълчанието на Комисията.

„Осъждате ли действията на Кирил Петков, и ако да, го кажете високо и ясно“, призова той.

Съпартиецът му Андрей Новаков обяви Петков и неговото правителство за „едни самозабравили се хора, случайно попаднали в политиката“, решили да се саморазправят с опозицията, като я тикнат в затвора. Това обаче направило опозицията по-силна, а тях – подсъдими.

Освен това съдебното решение за ареста на Борисов доказало, че системата у нас работи. А тези хора вече не са управляващи.

Накрая Новаков изрази убеждение, че ако е имало арестуван опозиционер социалист, в ЕП е щяло да има гладни стачки.