Украинският президент Володимир Зеленски благодари в Киев на гостуващия българския премиер Кирил Петков за помощта, която България досега е давала на страната му и в аванс за военно-техническата помощ, която парламентът в София би трябвало да одобри в сряда.

Зеленски поиска специално българските военни заводи да ремонтират пострадала тежка техника на украинската армия.

На този етап не е ясно дали военно-техническата ни помощ ще се изчерпи само с това или ще изнасяме и оръжие.

"Бях откровен днес и понеже съм президент на воюваща държава, мога да си позволя да съкратя сроковете на безсмислените диалози. Премиерът Кирил Петков не просто иска да ни помогне, а наистина помага. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, докато друга може да няма самолети, но да даде много повече. Затова смятам, че България е приятелска страна. Има с кого да се гордеете", заяви Зеленски.

Зеленски благодари още за подкрепата на България за санкциите от ЕС срещу Русия, както и за подкрепата за членството на Украйна в ЕС. Украинският президент заяви, че е готов да помогне за евакуация на екипажа на българския кораб в Черноморск.

"Благодаря на Петков и за личната му инициатива за събиране на средства за Украйна - със своя пример вдъхновявате много хора. Хиляди жени и деца намериха закрила у вас, благодарни сме на българския народ за гостоприемството", заяви още украинският президент.

От думите на Зеленски стана ясно, че той е поканил България да вземе участие във възстановяването на Украйна, което Петков е приел. 

Киев е поискал да бъдат ремонтирани тежки машини, пострадали от войната, в български заводи - "Терем" и "Авионамс", което премиерът ни обеща да осигури. По думите парламентът у нас ще подкрепи предоставяне на военно-техническа помощ и след това решение ще щял да даде задачата на военния министър да уреди логистиката, т.е. можем ли да изпратим и оръжия и боеприпаси.

"Украйна е готова да изнася евтин ток към България, защото произвеждат повече, а и имат нужда от свеж капитал.

Варна ще стане логистичен хъб за тяхното жито - те имат над 10 млн. т зърно и слънчоглед в пристанището на Одеса, което не може да бъде изнесено заради руската блокада на Черно море.

Може да използват трансбалканския газопровод за газ от Турция към Украйна.

Бях поканен в програмата за възстановянане на Украйна като приятелско правителство. 

Беше потвърдено, че сега започва нелесна операция за българския кораб "Рожен", защото има и мини, за да го върнем заедно с екипажа в България", обобщи резултатите от срещата Кирил Петков.

Държавният глава на нападнатата от Русия държава прие Петков и водената от него делегация - военния министър Драгомир Заков (ПП), Атанас Атанасов (ДБ), Станислав Балабанов (ИТН), Калоян Икономов (ПП) и Лена Бориславова - шеф на кабинета на Петков и правителствен ръководител.

Преди няколко дни Зеленски предупреди, че няма да посреща лидери в Киев, които идват само за селфи, без реална подкрепа. Часове преди срещата, на украинска земя премиерът Кирил Петков завъртя на 180 градуса позицията на партията си и заяви, че ще накара депутатите си да гласуват другата седмица в парламента военна помощ за Украйна. Към онзи момент от формацията обявяваха, че депутатите й ще гласуват по съвест, защото няма решение на парламентарната група.

Такива проекторешения бяха внесени от ДБ и ГЕРБ, но управляващите ги държаха дълго време "на трупчета" във външна комисия заради заплахите на БСП, че напуска коалицията, ако пратим военна помощ на Украйна. А минала седмица комисията прие друг вариант на решение,внесен от ПП - "техническа помощ за защитни цели". От ДБ се заканиха, че ще искат поправка на текста в пленарната зала, като се включи и "военна".

Председателят на НС Никола Минчев междувременно свика извънредно заседание, след редовното такова. На редовното се очаква парламентът да гласува "за" даването на "военно-техническата" помощ.