Стига ли българско оръжие до Украйна, докато парламентът протака решението за това дали София да прати военна помощ на Украйна заради заплахата на БСП, че ще напусне коалицията?

Този въпрос задават все по-често депутати, а наскоро и съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обвини партньорите си в лицемерие, цитирайки украински медии, според които "български изделия от военно-промишления комплекс са на 4-то място по доставки" към нападнатата от Русия страна.

Директен отговор "да" или "не" няма, като дори лидерката на БСП, понастоящем и вицепремиер и министър на икономиката, под чиято шапка е военната индустрия - Корнелия Нинова, допусна, че е "възможно от всяка една от тези дестинации, към които България изнася свои стоки и технологии, те да бъдат пренасочени към Украйна".

Днес обаче опозиционният вече лидер Бойко Борисов говори също за лицемерие, посочвайки, че е убеден, че българско оръжие все пак стига до Украйна. И прати журналистите да четат справка, поискана от негови депутати от Нинова по реда на парламентарния контрол, намеквайки, че тя е достатъчно красноречива по темата. Отговорът от министърката е пристигнал днес.

Справката представлява питане за българския износ за периода от 20 февруари (4 дни преди руската инвазия в Украйна), до 13 април, съпоставимо със същия период на миналата година. И в обобщение може да се каже, че износът тази година е нараснал, печалбите са тройно повече, а е любопитно и какво сме изнасяли сега в сравнение с миналата година и към кого.

Тази година

От нея става ясно, че Междуведомствената комисия за експортен контрол е издала за горепосочения период тази година 31 броя индивидуални разрешения на физически и юридически лица за трансфер към държави от Европейския съюз на: бронирани и защитни средства, уреди за визуализация, симулатори и инертни боеприпаси за обучение, боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и резервни части за него на обща стойност 316 346 440 евро.

Страните, към които са трансферирани тези стоки са Дания, Словакия, Чехия, Германия, Испания, Словения, Полша, Румъния, Литва и Естония.

За същия период има и едно издадено индивидуално разрешение за трансфер на продукти, свързани с отбраната, на дружество, чийто принципал е Нинова.

Трансфер е имало и към Европейската агенция за гранична и брегова охрана със седалище в Полша - на термовизионно оборудване, а стойността на сделката: 897 295 евро. Министърката отчита и една брокерска сделка към Алжир за резервни части за сухопътна техника за 55 042 евро.

Миналата година

За същия период на миналатагодина издадените индивидуални разрешителни за сделки в рамките на ЕС са 26 на брой. Те са били за боеприпаси и компоненти за тях, стрелково оръжие и компоненти за него, оборудване за визуализация, резервни части за сухопътна техника (каквито тази година липсват). 

Общата стойност по тези сделки е за 117 112 872 евро. А държавите получателки са Словакия, Румъния, Франция, Швеция, Австрия, Чехия, Полша, Германия и Литва.

Издадени са и две разрешителни на държавни дружества, както и три брокерски сделки, пак за Алжир, за 9 986 010 евро.

Колко са красноречиви тези данни за това дали българско оръжие се озовава в Украйна, е въпрос на спекулации. Депутати от всички парламентарни групи, с които Клуб Z разговаря, независимо дали са "за" или "против" изпращането на военна помощ за Киев, са убедени, че стоки от българската военна промишленост стигат до бойните действия, като биват закупувани или със собствени средства на фирми, от които съотверната държава после ги закупува и предоставя на Украйна, или със средства от общите фондове за подкрепа на нападнатата от Владимир Путин страна. Те са убедени и че не са верни думите на министъра на отбраната Драгомир Заков, че България нямала какво да предостави, тъй като публичната информация говори за наличие на огромни запаси от боеприпаси, голяма част от които трябва да бъдат даже утилизирани - срещу съответните суми от държавния бюджет.

И докато в парламента вече два пъти в рамките на два дни идва външният министър на Украйна Дмитро Кулеба с молба страната ни да изпрати военна помощ, коалиционните партньори, с изключение на ДБ, се правят, че тази тема не съществува. Работата на комисията по външни работи, която трябва да вземе решение, буксува, а последното предложено такова решение (и одобрено), бе България да прати на Украйна каски и бронежилетки за защита на цивилното население. Или както каза днес украинският дипломат номер едно - "Така вие искате да умрем защитени". 

Казусът е замразен, тъй като днес от ПП отказаха да внесат точката за разглеждане в пленарна зала по формалната причина - докладът на комисията (от пряко сили две страници) не бил готов. И депутатите се разпуснаха в 10-дневна великденска ваканция.