Илон Мъск иска да продава своя сателитен интернет и в Иран, обяви милиардерът в туит снощи в отговор на въпроси от местни клиенти.

"Starlink ще поиска изключение за иранските санкции в това отношение", обяви Мъск.

Проектът за сателитен интернет Starlink вече покрива 40 държави по света и се стреми към глобален мобилен достъп до 2023 г. Десетки хиляди сателити вече са в орбита, като се очакват изстрелването на общо 60 000 в следващите години.

Услугата не е евтина, но когато става дума за отдалечени места, не е и скъпа. Наскоро милиардерът осигури приемници и за разкъсаната от война Украйна, в която руснаците масово унищожиха стандартната инфраструктура.

Да започне бизнес в Иран обаче е проблем от друго естество - санкциите срещу ислямската диктатура са сред най-тежките от страна на САЩ към която и да е държава в света и блокират възможността на местните да купуват почти всякакви американски продукти. Много компании, които не са пряко засегнати от санкциите, също избягват Иран от страх да не бъдат наказани поради някоя странична дейност.

Желанието на Мъск да работи с Иран може да увреди отношенията му с американското правителство, а те са ключови за космическата му компания SpaceX, заради която се налага да бъде одобрен и от Пентагона. Преди години дори запалване на цигара с марихуана създаде много напрежение между него и американското военно министерство.

Барак Обама облекчи малко санкциите върху Иран, Тръмп ги затегна отново. Байдън за момента не показва интерес да обърне отново внимание на сделката.