Преди всичко, запретнете ръкави, вземете молив и тетрадка, и се пригответе да учите и смятате. Енергия се спестява от много места, трябва да ги познавате. За да пестим енергия и да намалим сметките си за ток без да съсипваме качеството си на живот, трябва да развием енергийната си интелигентност.

Ето някои стъпки:

1. Първо - купете си термометри. Сложете ги вкъщи, във всяка стая и отвън. Следете температурата. Ако е над 21С - стоите на прекалено топло, и за джоба и за здравето ви. Свикнете с 19С, пуловер и топли чорапи. Спете на 16С. Ако не ви харесват тези съвети, не ги следвайте, правете каквото си решите, но поне знайте какво правите.

2. Не ползвайте електрически сушилни за дрехи. Електрическата сушилня е енергиен звяр. А лесно се заменя с въже или стойка за сушене.

3. Перете на по ниски температури с ензимни препарати (bio). Информирайте се за оптималните температури за пране. Голяма част от прането има нужда от 20С, температура, която ползва 1/3 от електроенергията, консумирана при 40С.

4. Инсталирайте топлообменници за проветрение. Някои топлообменници са сложни, други прости. Принципът е прост - мръсният топъл въздух излиза навън и предава температурата си на студения чист въздух, който влиза отвън.

5. Сменете си крушките с LED осветление. LED крушките са 10 пъти по-ефективни от най-старите крушки и 6-8 пъти по-енергийноефективни от по-новите. Освен това може да си изберете цветова температура.

6. Ако имате кондензационен газов бойлер, намалете температурата му под 65С, иначе не кондензира и е неефикасен.

7. Изолирайте подпокривното си пространство. Най-добре с 25-30 см вата. 20-25% от топлината излиза през тавана и покрива (ако сте с един етаж). 

8. Използвайте автобус 10 000. Вместо да карате кола из града, поставете си за цел да минавате 10 000 крачки на ден и комбинирайте ходенето с градски транспорт. 10 000 не е толкова много и е широко приета здравословна норма.

9. Карайте колело. Може и електрическо. Колелото върви и през зимата и в дъжд.

10. Въведете неприсъствени дни в офиса си и работете от вкъщи. Ако пък не сте вкъщи по-дълго време, не отоплявайте напразно дома си.

11. Движете се. Спортувайте или поне ходете. Движете се из къщи. По-здравословно е и ще се чувствате по-добре на един-два градуса по-студено.

12. Запушете дупките и процепите. Дали е ключалка или пролука под вратата, студеният въздух прониква вътре. Дръжте го навън.

13. Погрижете за сградата, в която живеете. Ако има счупени прозорци - поправете ги. Изолирайте външната врата. Помогнете за изолацията на покрива, дори да не сте на последния етаж. Това е вашата сграда. Вашият имот не свършва с външната врата на апартамента.

14. Организирайте си съседска група за пестене на енергия. Дали в кафенето, кръчмата или вкъщи, може да се съберете с приятели, съседи или роднини и обсъждате мерки. Ще се изненадате от многото идеи и възможности. Поканете на разговорите ви кмета или вашия общински съветник.

15. Напечатайте тези или други препоръки и ги залепете някъде на видно място. Пратетете ги на познати и поискайте тяхното съдействие и още идеи.

Това са 15 неща, които може да последвате и обсъдите. Добавете още. Всяка сграда е различна, всяко село, всеки град е различен. И решенията са различни. Започнете и постепенно ще усетите разликата. Това, че правителствата нехаят и спорят само за газа, не означава, че вие не може да поемете нещата в свои ръце.