В много държави по света човек лесно може да види разписанието на градския транспорт в реално време в различни приложения - от най-популярните като Google Maps, до специфични местни апликации. Не и метрото в София, а причината е, че то е обект на националната сигурност, твърди Столична община в отговор на въпрос на общински съветник.

Симеон Ставрев от Демократична България задава въпроса, а отговорът от зам.-кмета Дончо Барбалов продължава така:

"В редица писма, в т.ч. и получени през последния месец, от ДАНС, е предписано да се обезпечи и засили кибер сигурността на управлението на движението в метрото чрез недопускане на външни комуникационни връзки към диспечерските системи за управление на движението на влаковете по отделните линии, а така също към другите системи в метрото."

От общината подчертават, че диспечерските системи за затворени, със забрана за прави или обратни комуникационни връзки.

"С оглед избягване на външни въздействия и предотвратяване на инциденти, терористични актове и други комуникационна връзка на системите за управление и безопасност на движението по линиите, която да подава онлайн информация за движението на влаковете извън затворените системи за управление на движението в метрото е недопустима", отсича Барбалов.

Ставрев отбелязва в профила си във Фейсбук:

"Не мога да си обясня как в цяла Европа навигацията в телефона включва и метрополитените, а в България - не. И там имат ДАНС."

В Лондонското метро, най-старото в света и сред най-големите и защитени в света (от службите на негово величество Чарлз III), реални данни за разписанието на влаковете, с информация кога закъсняват или подраняват, в цялата мрежа с 272 станции и 1,8 млн. пътници дневно, са достъпни от 2012 г. Преди 10 години Google Maps, заедно с управата на Лондон, осигури тази информация, за да улесни множеството посетители на столицата по време на Лятната Олимпиада. Тази функция остана активна и след олимпиадата, и до ден днешен, и се появи в много европейски столици.