Цената на природния газ в Европа продължава да поевтинява за четвърта поредна седмица, въпреки ескалирането на геополитическото напрежение в Украйна и Русия. Днес цената на бенчмарковата за континента нидерландска борса загуби нови почти 3% и газът се търгува на цена от 186 евро за мегаватчас. 

Трябва все пак да се има предвид, че пазарите остават волатилни и чувствителни към следващите действия на Русия - основният източник на газ за Европа. Към момента успокояването се дължи най-вече на запълнените газохранилища и на стабилните доставки от Норвегия и САЩ. Средната запълняемост на хранилищата в Европа е 87%. За България запълняемостта на хранилището в Чирен вече достига 71,64%. С по-бърз темп от България в ЕС запълва хранилищата си само Белгия.

Още четири товара американски втечнен природен газ сигнализират, че дестинацията им е Северозападна Европа, а три от тях ще пристигнат в началото на октомври, показват данните за проследяване на кораби на Bloomberg, пише пък Investor. 

Вносът на втечнен природен газ е от ключово значение за постигане на целите на европейските държави за съхранение на газ, за да се подготвят за зимата. Германия, която е най-големият потребител на газ в региона, се стреми да осигури повече доставки от Обединените арабски емирства през следващите дни, когато канцлерът Олаф Шолц ще посети страната.