Осем партии влизат в парламента, ако изборите са днес, като ГЕРБ води пред ПП с 10 процента, а за второто място може да има оспорвана битка. Това се твърди в изследване на "Медиана", оповестено днес.

Изследването е проведено в периода – 16-22 септември 2022 г. с 1008 души (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

ГЕРБ е лидер с 26,3% от гласовете. Засега "Продължаваме Промяната" остава втора политическа сила (16,3%), но на малка дистанция след нея са три партии - БСП (13,1%) ДПС (12%) и „Възраждане“ (11,5%). От "Медиана" уточняват, че за последните има значителен скрит от изследванията вот и предполагаемо голям брой избиратели в чужбина, чиито настроения не са отразени от изследването.

"Демократична България" и "Български възход"  също са над 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание - двете политически сили имат съответно подкрепата на 5,9% и 5,2% от избирателите. Въпреки, че при "Има такъв народ" продължава отливът на избиратели, засега партията на Слави Трифонов вероятно ще остане в парламента, твърдят от "Медиана" - поддържана е от 4,7% от гласоподавателите.

"Изправи се, БГ" (партията на Мая Манолова) засега е близо, но под чертата за влизане в парламента - 3%.

"Медиана" прогнозира ниска избирателна активност. По-малко от 80% от гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) уверяват, че твърдо ще отидат до урните отново. Очаква се това да направят около 2,2 - 2,3 милиона души (около 35% от избирателите по списък). Така броят на гласоподавателите, необходим за преминаване на 4-процентния праг ще падне значително - до около 88-90 хил. души.

Ниската избирателна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина и гласуването зад граница може да поднесе значителни "изненади", казват още социолозите от агенцията.

Ако прогнозата се сбъдне, ще е много трудно съставянето на парламентарно мнозинство.

Инфлационният шок и страхът от въвличане на страната във война засилват антиевропейските и антинатовски настроения в обществото, твърдят още от "Медиана". 40% са убедени, че е добре България да е член на НАТО, но само 21% смятат за допустимо разполагане на военни съоръжения на алианса у нас. 23 на сто считат, че не е добре за страната ни да е член на ЕС, а против приемането на еврото се обявяват 55%. 

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще. Само за три седмици броят на хората вярващи, че това ще се случи скоро, е нараснал с 9%.

Ето и личните рейтинги на политическите лидери, измерени от "Медиана":

В предишното изследване на "Медиана", извършено в периода 30 август - 4 септември, резултатите показваха 9-партиен парламент. В сравнение с днешното през последните три седмици подкрепата за ГЕРБ е нараснала с 3,5%, а за ПП е спаднала с 0,8%.