Изключително ниска избирателна активност и възможност за 8-, дори 9-партиен парламент.

Това са основните изводи от социологическо проучване на агенция "Медиана", оповестено днес. 

Засега данните дават основание да се очаква много ниска изборна активност на предстоящите избори. От гласувалите на предходните избори (2,67 млн. избиратели) по-малко от 80 на сто заявяват, че твърдо ще гласуват отново. Същевременно не се наблюдава активизация сред тези, които преди не гласуваха.

Може да се очаква, че пред урните на тези избори ще застанат около 2,2 милиона избиратели - посочват от агенцията.

При това положение, прагът за преминаване на 4-процентната бариера ще падне значително  - до около 85 000-88 000 избиратели. Това дава добра възможност на по-малките партии да се борят за попадане в парламента. Като цяло, това ще даде на всички партии по-голяма "тежест" в процентно отношение (при относително нисък брой реални избиратели). Същевременно ниската изборна активност в страната ще повиши силно тежестта на гласовете от чужбина. 

Има голяма вероятност в следващия парламент да има вече 8 или дори 9 партии – всички, които бяха досега в 47-мото Народно събрание, плюс "Български възход" и "Изправи се България", прогнозират социолозите.  

Засега ГЕРБ (22,8 на сто) доминира, като води с близо 6 % пред "Продължаваме промяната" (17,1%).

Три партии (БСП, ДПС и "Възраждане") се борят за трето, четвърто и пето място с практически изравнени позиции. (Следва да се има предвид големия потенциал на ДПС от гласовете в чужбина - нещо, което не е отразено в настоящето изследване, подчертават от "Медиана"). БСП получава 13,3 на сто, партията на Костадин Костадинов - 12,5%, а ДПС - 11,1 на сто.

"Въпреки, че "Има такъв народ" бележи значителен отлив на избиратели, засега запазва възможностите си за представителство в парламента", пишат от "Медиана", като й дават 6,9%. (При представените през предходните дни изследвания, ИТН е под чертата за влизане в НС, но близо, б.р.).

"Демократична България" и "Български възход" също са стабилно над 4-процената бариера за влизане в Народното събрание, с по 5,5% подкрепа за всяка. (При представените през предходните дни изследвания, ДБ е около 7 на сто, а партията на Стефан Янев е около чертата, б.р.)

Партията на Мая Манолова засега е близо, но под чертата за влизане в парламента, като запазва шансове да бъде деветата партия в новия парламент - с 3,4 на сто.

Ето и личните рейтинги на политическите лидери, измерени от "Медиана":

"Данните от изследването показват, че резултатите от изборите ще се определят не толкова от предизборната политическа битка между партиите, а от икономическите сътресения в обществото. Наблюдаваме изключително засилена тревожност по отношение на личното материално благосъстояние, перспективите пред страната и страхове за предстоящата зима и непосредственото бъдеще", посочват социолозите.

Близо 70 % от хората споделят, че в последната година материалното положение на тяхното семейство се е влошило, като имат опасения, че това е само началото. Също толкова очакват, че в следващите месеци положението им ще става още по-лошо (а 9% се опасяват, че могат да изпаднат в крайна мизерия). 40 на сто споделят, че ще им се наложи да пестят от храна и отопление в предстоящите месеци, като само 20% са уверени, че ще могат да се справят безпроблемно с тези си разходи. 

Цялото изследване може да прочетете тук.

Изследването е проведено в периода – 30 август - 4 септември 2022 г. с 1008 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.