Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че бъдещият мир в Украйна не може да се гради върху унижението на Русия и че Европейският съюз трябва да направи своя периферия от страни, които споделят неговите принципи и ценности и се готвят за евентуално членство, като първа в него трябва да влезе Украйна.

Макрон произнесе днес първата си реч за Европа пред заседанието на Европейския парламент в Страсбург след преизбирането му за още пет години в Елисейския дворец.

Поводът за речта беше 9 май, Деня на Европа, а Франция в момента председателства единият от двата законодателни органа на ЕС, Съвета на министрите, в който са представени европейските правителства. 

Макрон, който все още разговаря по телефона с руския си колета Владимир Путин (въпреки че Франция подкрепя санкциите срещу Русия и въоръжава Украйна с гаубици, противотанкови и противовъздушни ракети), заяви, че за да се сложи край на войната, мирът ще трябва да бъде изграден, без да се „унижава“ Русия.

„Утре ще имаме мир за изграждане, нека никога не забравяме това. Ще трябва да го направим с Украйна и Русия около масата (...) Но това няма да бъде направено нито в отрицание, нито в изключване един на друг, нито дори в унижение“, каза френският президент.

"Европейският проект е роден от войната и ние не трябва да го забравяме, и той се роди от нашето желание точно да не го повтаряме“, каза държавният глава, цитиран от новинарската телевизия Бе Еф Ем.

Той също така подчерта, че ЕС трябва "да се бори с безнаказаността за неописуемите престъпления, извършени от Русия в Украйна" и че дългът на Европа е да бъде на страната на Украйна, за да "постигне прекратяване на огъня и да изгради мир".

Макрон също така призова за създаване на "европейска политическа общност", която да приеме Украйна успоредно с процедурата за присъединяване към ЕС, която би отнела твърде дълго време.

„Тази нова европейска организация ще позволи на демократичните европейски държави, придържащи се към нашата ценностна база, да намерят ново пространство за политическо сътрудничество и сигурност“, заяви той.

„Украйна, чрез своята борба и своята смелост, днес вече е член на сърцето на нашата Европа, на нашето семейство, на нашия съюз“, започна Еманюел Макрон. „Но дори да ѝ предоставим статут на кандидат за членство в Европейския съюз, всички знаем, че процесът ще отнеме няколко години“ или дори десетилетия.

С тази нова общност той би искал асоциациите с Европейския съюз да бъдат преосмислени, европейският континент да бъде структуриран по различен начин, отбелязва Бе Еф Ем.

Макрон също се обяви "за преразглеждане на договорите" на Европейския съюз, като предложи лидерите на 27-те да го обсъдят на срещата си на върха през юни.

„Ще трябва да реформираме нашите текстове, това е очевидно“, заяви френският президент. Според него това трябва да даде възможност на ЕС да бъде по-ефективен, да "решава бързо, единно, знаейки как да инвестира масово на правилните места, без да оставя никой встрани от пътя".

Първоначално това е предложение на Европейския парламент за подобряване на институционалната ефективност по време на мир и по време на криза. Но тринадесет от 27-те страни от ЕС заявиха в понеделник, че са против стартирането на процедура за промяна на договорите.

Президентът също така призова Европейският съюз да стане по-независим на всички нива чрез изграждане на „европейски индустриални сектори“, чрез възстановяване на „нашата хранителна независимост“ и чрез укрепване на „нашата демократична и информационна независимост“. Става въпрос и за "надеждността в нашите възможности като европейци да се защитаваме и да защитаваме източния си фланг".