България ще обяви днес търг за тръбен газ - там където съседни държави имат излишни количества, "или там, където имаме транзитни системи". Имало индикации от Гърция и Турция, че може да се увеличат количествата.

Това обяви пред БНТ енергийният министър Росен Христов, след като страната вече обяви търгове, и то дългосрочни, за втечнен газ. Въпреки че "патронът" на Христов, президентът Румен Радев обрисува апокалиптична картина на "хаос и разруха" в енергетиката, от думите на министъра стана ясно, че такава не се задава. "Не се очакват недостатъци на газ. Нашите прогнози са за стабилни доставки през отоплителния сезон", посочи той. Правителството работело и доставките да са евтини.

"Ние не сме се отказали от руския газ", отвърна Христов на въпроса чакат ли в кабинета критики, че Гърция ще ни доставя на практика руски газ.

Въпреки че преди време сам обяви в национален ефир как "Булгаргаз" е спряла да праща заявките си към "Газпром", защото това било лиено от смисъл, днес служебният министър пак се коригира:

"Няма нужда да отхвърляме в случая потенциален доставчик. "Булгаргаз" продължава да дава заявки."

"Отговорът беше "Изчакайте да помислим дали да ви отговорим" и това не се е променило" - посочи Христов в отговор на въпрос за молбите на българската към руската страна за възобновяване на диалога.

"Водят се преговори с редица доставчици. Няма риск да бъдем залети от евтин газ и да се чудим какво да го правим. Има някаква вероятност "Газпром Експорт" да поискат компенсации", допусна отново той.

"Танкерите с втечнен газ не бяха реални, нямаше никакъв шанс да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невъзможно да осигурим слотове поради краткия срок" - продължава да настоява Христов по темата с уговорените от предходното правителство, но недоставени от служебното танкери. Гърция обявява търг за слотове в средата на октомври за 2023 година на който смятаме да участваме. Преговаряме активно с турската страна и за тази, и за следващата година. Газ на каквато и да е цена не ни върши работа, стана ясно още от думите на Христов.

Той обяви още, че в момента се разработвал законопроект, който да бъде оставен на следващото редовно правителство и да включва компенсации и за газ.

"Мерките ще бъдат по-комплексни и насочени към тези, които имат най-много нужда. Аз предлагам степента на подпомагане да зависи от ангажиментите от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна ефективност. За крайните потребители се очаква цената да остане субсидирана, в идеалния вариант би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на приблизително една и съща цена. Опитваме се да разработим честна система за компенсация, с цел хората да не се отказват от парно и да купуват климатици, идеята е обемите, които крайните клиенти консумират, да бъдат такива, които реално употребяват", каза Христов.