Общественият доставчик "Булгаргаз" очаква цената на газа за октомври да е по-ниска от обявената. Благодарение на срива на цените на борсите, експертите на дружеството смятат, че за потребителите у нас цената може да падне с нови 9 лв. до малко под 240 лв. на мегаватчас. 

Това обяви днес пред бТВ новата директорка на компанията Деница Златева. Припомняме, че първоначалните разчети показват, че за октомври синьото гориво ще струва около 248 лв., което е спад с 30% спрямо септември. Макар служебното правителство и президентът Румен Радев да твърдят, че спадът се дължи на действията им, истината е, че "отпускането на примката" е заради започването на работата на интерконектора с Гърция, през който ще влизат всички количества азерски газ на цената по дългосрочния договор - на практика най-ниската цена в света в момента. 

Не стана ясно и защо се очаква намалението с още 9 лв. По принцип договорите се с доставчици се фиксират към момента на подписването и не би трябвало да имат отношение към борсите след това. 

Златева коментира и обявените вчера търгове за доставка до края на годината и за 10-годишни доставки. 

"Вчера обявихме стартирането на четири търга за доставка на втечнен газ – два краткосрочни за ноември и декември, един средносрочен, с който ще покрием цялата 2023 г. и един изключително стратегически 10-годишен търг, в изпълнение на решението на служебното правителство за увеличаване на капацитета на бъдещия терминал в Александруполис", обясни тя. 

Интерес към търговете имало. Тя поясни, че търгът за ноември трябва да приключи на 4 октомври, търгът за декември на 18 октомври, годишният на 4 ноември.

Разбира се, не бе подмината и темата  за реактивирането на договора с "Газпром", каквото намерение имаше служебният министър Росен Христов. Деница Златева каза, че отговор от руснаците  все още няма и за пореден път влезе в противоречие с министъра, който преди два дни пред бТВ обяви, че имало един отговор, но в момента руснаците си взели "тайм аут". 

Според шефката на "Булгаргаз" дори "Газпром" да не отговори, дружеството щяло да осигури достатъчно газ за зимата. Продължава да не става ясно защо тогава връщането към несигурната руска компания бе обявено като "неизбежно". 

„Булгаргаз“ все още има действащ договор с „Газпром“ до края на 2022 г., ние, като изрядна страна по договора, продължаваме да го изпълняваме. Пращаме всеки ден заявки за договорените дневни количества, получаваме потвърждения, че нула количества ще бъдат доставени. Предприели сме действия да получим остатъчното количество природен газ по договора, но за нас е изключително важно да осигурим сигурни и надеждни доставки", завърши Златева.