Главният изпълнителен директор на "Тесла" Илон Мъск заяви, че ще отмени забраната, която Туитър (Twitter) наложи на експрезидента на САЩ Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като цитира негово изявление, направено на конференция за бъдещето на автомобилостроенето.

Мъск, който се самоопределя като "абсолютист на свободното слово", неотдавна подписа сделка за 44 милиарда долара, за да придобие социалната платформа. В миналото обаче самият той е блокирал хора, които го критикуват.

Решението на Twitter да забрани достъпа на Тръмп до социалната мрежа не заглуши гласа му, а по-скоро подсили посланията му сред привържениците на десни политически идеи, заяви Мъск, определяйки забраната като "морално неправилна и откровено глупава".

Любопитно е, че той добави:

"Бих сменил перманентния бан, но все още не притежавам Twitter, така че това не е нещо, което със сигурност ще се случи."

Според него изгонването на Тръмп не е заглушило Тръмп - вместо това бившият президент просто ползва своя сайт "Truth Social".

Акаунтът на Тръмп в Twitter беше блокиран малко след размириците на американския Капитолий на 6 януари 2021 година. Социалната медия се позова на "опасността от ново подстрекателство към насилие", мотивирайки решението си.

Мъск планира по принцип перманентното изгонване от социалната мрежа да е изключително рядка мярка в Twitter под негов контрол. Това наказание ще бъде за ботове или фалшиви профили. За реалните хора, които пускат нещо "нелегално или деструктивно", ще има временно изключване, или публикацията просто ще бъде направена невидима за останалите.

Според него Twitter трябва да укрепи доверието в себе си и да сподели открито как работят алгоритмите на платформата, както и да поиска хората да дадат предложения за подобряването им.