Ситуацията в Запорожката АЕЦ – най-голямата Европа, не е достатъчно стабилна.

Това заяви Рафаел Гроси – директор на Международната агаенция за атомна енергетика (МААЕ) в Европейския парламент в Брюксел.

Той говори на съвместно заседание на Комисията за външна политика и Подкомисията за сигурност и отбрана. Въпросът бе има ли ядрена заплаха поради факта, че в близост до Запорожката АЕЦ се водят бойни действия. Заедно с украинските експерти към момента в ядрената централа са разположени и руски учени, чиято функция не е изцяло ясна, допълни Гроси.

Същевременно е стабилизирана ситуацията в Чернобил, каза шефът на МААЕ. Водят се разговори при какви условия той би могъл, заедно с инспекторите на МААЕ, да посети територията на централата. Тя се контролира от руски военни части, но принадлежи на Украйна, изтъкна Рафаел Гроси.

Евродепутатката Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД) попита каква би била опасността за ЕС в случай, че доставките на руско ядрено гориво бъдат включени в санкциите срещу Русия. Според нея това би могло да създаде проблеми на държавите, които са напълно зависими от руското ядрено гориво. 

„Има и алтернативни начини за доставка на ядрено гориво“, отговори Рафаел Гроси.

Той се съгласи, че в ЕС има държави, които зависят от руските технологии, не непременно от „Росатом“. Според него е въпрос на суверенно национално решение на съответните страни дали да продължат търговските отношения с „Росатом“ или не. В ЕС има примери за държави, които смятат, че е по-добре да не прекъсват договорите си.