През последните месеци вътрешнополитическият блок на президентската администрация на Руската федерация започнал редовно да кани ултраконсервативни философи и историци на "дискусии" в Кремъл, като предпочитаните гости били Александър Дугин, Александър Проханов и Вардан Багдасарян. Това казали пред "Медуза" двама източници, с връзки в президентството, както и един събеседник, близък до ръководството на "Единна Русия".

Според източниците тези фигури не участвали в срещи по конкретни въпроси (например - подготовката за президентските избори през 2024 г.). Те имали други задачи.

"С тях се провеждат частни разговори и срещи конкретно по идеологически въпроси – каква е целта на Русия, какво иска тя", обяснил един от източниците на "Медуза" с връзки в Кремъл.

Александър Дугин е евразийски философ, политолог, един от най-видните идеолози на "руския свят". От началото на века той защитава идеята за създаване на Евразийски съюз, който трябва да включва всички страни от бившия СССР. Една от основните му теории е изградена около конфронтацията между Русия и "колективния Запад". Много мислители обвиняват Дугин, че реално изповядва фашизъм.

Александър Проханов е писател "патриот", главен редактор на вестник "Завтра". Той е автор на концепцията за "атомното православие" – създаването на държава, която съчетава чертите на съветския сталинизъм и православната царска Русия. 

Историкът Вардан Багдасарян е по-малко известен на широката общност от Дугин и Проханов. Той е част от групата сътрудници на сталинисткия вестник "Завтра" на Проханов и преди това е бил в близки контакти – и дори е публикувал съвместни книги – с бившия шеф на руските железници Владимир Якунин. Багдасарян също пише за противопоставянето на цивилизациите и нарича Донбас "цивилизационната граница на Русия".

"Донбас се оказва не само плацдарм за освобождението на Украйна от нацизма, но и платформа, от която се задава векторът на цивилизационното самовъзстановяване на Русия. На земята на Донбас се ражда нова руска идеология. Тя се ражда не чрез теория, а чрез кръв и смърт. И само идеология, сакрализирана от кръвта на героите, може да има истинска историческа перспектива", твърди Багдасарян в една от статиите си, цитирана от "Медуза".

Историкът се застъпва за въвеждането на официална идеология в Русия и нарича хората, напуснали страната заради мобилизацията, страхливци.

"Екзистенцианалността на въпроса на живот и смърт се завърна и всички бохемски извращения станаха неуместни. Донбас формира нов тип младежи, различни от постмодерните градски студенти", убеден е Багдасарян.

Той уверява, че "държавите на Запада" са контролирани от "корпоративния център, света на транснационалните корпорации, глобалната система на олигархията".

Според източниците на "Медуза" Кремъл е започнал да се "консултира" с основателя на канала "Царград", често определян за "православен олигарх" Константин Малофеев. По-рано Кремъл имаше обтегнати отношения с бизнесмена. През 2019 г. той реши да се занимава с политика и се присъедини към "Справедлива Русия" – обяви, че ще финансира обновяването на партията и ще стане един от нейните лидери. Малофеев се опита да вземе партията напълно под свой контрол, което не устройваше нито Кремъл, нито настоящите лидери на групата.

Според събеседници, който са близки до Кремъл, Малофеев, Дугин, Проханов и Багдасарян се опитват да помогнат на Кремъл "да почувства някои от контурите на новата идеология". С "идеолозите" се срещат както ръководителят на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, така и неговите най-близки сътрудници, например Александър Харичев, ръководител на отдела по въпросите на Държавния съвет, и Сергей Новиков, ръководител на отдела за обществени проекти.

Източници на "Медуза" обясняват, че тези срещи водят не само до "очертавания" на идеологията, но и до конкретни тези, които Кириенко и Владимир Путин използват в речите си.

"Русия винаги е печелила всички войни, които са прераствали в народни. Винаги е било така. Ние със сигурност ще спечелим тази война: и "горещата", и икономическата, и психологическа, информационна война, която се води срещу нас. Но за това е необходимо да се превърне именно в народна война, така че всеки човек да почувства своето участие", обяви Кириенко в реч през октомври.

Според източник на "Медуза", близък до ръководството на "Единна Русия", Дугин и Проханов са сътрудничили на Кремъл по-рано, например, в края на 2010-те, когато политическият блок на президентската администрация е оглавяван от Владислав Сурков. Но през последните години тези контакти станали нередовни.

Днес Дугин и Проханов имат нова роля. Ако по-рано на тях възлагали да работят за консолидирането на определен електорат (ултраконсервативен), сега те помагали за принципното формулиране на руската идеология.

Един от източниците на независимата медия твърди, че преди медиите често са преувеличавали влиянието на Александър Дугин. Например западните издания многократно го наричаха "мозъка" на Путин. Доскоро руският президент бил повърхностно запознат с възгледите на философа. Но всичко се променило след убийството на дъщерята на Дугин Дария в края на август 2022 г.

Според събеседниците на "Медуза" Путин се е "заинтересувал сериозно" от фигурата на Дугин - той изпратил съболезнователна телеграма до философа и силно одобрявал контактите на Кремъл с него. Месец след убийството на дъщеря му, на 30 септември, Путин за първи път използвал в публична реч един от любимите термини на Дугин - "англосаксонци".

Президентът възприел смъртта на Дугина за атака срещу "привържениците на традиционните ценности, антизападняците". Двама източници на "Медуза" уверяват, че самите служители на президентската администрация, включително Кириенко и Харичев, не споделят тази ултраконсервативна идеология. Както обяснява един от събеседниците, Кириенко е "привърженик на строгото корпоративно управление", който по принцип не се интересува от геополитика, а Харичев е "съвестен служител-изпълнител без ясни убеждения".

Според един от събеседниците привличането на Кириенко към консервативните мислители е лесно обяснимо. Първо, той се опитва да си сътрудничи с хора, чиито възгледи вече са близки до Владимир Путин. Второ, според източници близки до администрацията на президента, сред политотехнолозите и политолозите, които са готови да сътрудничат с Кремъл, по принцип няма "идеолози, способни да предложат някакъв разбираем, вътрешно последователен проект, който държавният глава може да хареса". Според тях няколко от тези "идеолози" са напуснали Русия през последните месеци.

"Има експерти, има изпълнители. Но няма умерени идеолози и особено в нужните сфери, така че те работят с десни консервативни идеолози. С тези, които са… Сега има война – трябват ни войнствени", заключи източник на "Медуза", близък до администрацията на държавния глава.