Увеличение на пенсиите от първи юли с цели 21,6%, които да компенсират отпадането на COVID добавката от 60 лв. Това обяви вчера вечерта пред бТВ социалният министър Георги Гьоков - представител на БСП в коалиционното правителство, като изрично подчерта, че разговорите с министъра на финансите Асен Василев били "неокончателни". 

Темата обаче е много важна и изглежда, че за пореден път БСП опитва да вземе надмощие над другите партии в правителството като обяви социална мярка, която не е обсъдена и окончателно приета. 

Всъщност този процент на възможно увеличение бе изразен още в петък от депутатът от БСП Петър Кънев. Тогава той не може да обясни дали това число съдържа в себе си COVID добавката или не. По принцип до момента Гьоков винаги е казвал, че смята, че тази добавка трябва да остане в действие и след 1 юли. Освен това той публично планираше и увеличение на пенсиите с 10%. 

Вчера обаче разбрахме, че Гьоков вече смята запазването на тази добавка за "неудачно" решение. Затова предлага и това ударно увеличение на пенсиите. Идеята е те да не се понижават в номинален размер и изчисленията на социалното министерство показвали, че така щяла да се компенсира и инфлацията за натрупания период. 

Шокиращото е, че Гьоков продължава да настоява и още дно преизчисляване на пенсиите през октомври, което да позволи сближаването на ниските и високите пенсии. Това е похвална идея, но никой до момента не обяснява откъде ще дойдат всички тези пари при положение, че няма никаква причина да смятаме, че постъпленията в НОИ се увеличават. 

Поредната нова идея - тази за юлско увеличение с над 21%, очевидно е комуникирана с "Демократична България" и има съгласието на дясното обединение. Поне до този извод се стига от изказването на Ивайло Мирчев пред Нова, където той също обяви с апломб новата идея. 

Според Мирчев добавката изкривява целия модел. И това е напълно вярно - смесването на социалната и пенсионните системи, обърква пенсионерите и създава измамно усещане за повишаване на цялята пенсия, а добавката е само временно решение. Това беше така обаче и когато бе приет този бюджет с включена добавка. 

От друга страна - председателят на бюджетната комисия към НС и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански днес бе категоричен, че днес за първи път от Ивайло Мирчев е научил за предстоящото евентуално увеличение и че такава мярка не е комуникара с ИТН. 

"На нас такова нещо не е предлагано. В последния коалиционен съвет почти никакви мерки, никакви проценти не сме обсъждали", заяви той. 

Не просто това, а Каримански дори заяви, че ИТН щели да обявят свои предложения за икономически мерки до края на тази седмица. И това в същата седмица, в която правителството вече представи своите виждания и ги обсъди с работодателите. 

Малко по-късно в понеделник пък и лидерът на ИТН - Станислав Трифонов, написа във фейсбук изключително критичен пост насочен към "Продължаваме промяната", в който включи и неяснотата по мерките. 

"Друг пример. В тази криза, създадена от войната в Украйна, сума ти хора обясняват какви мерки ще се приложат. Обясняват ги, все едно са последна инстанция. Обясняват и обещават. С малката разлика, че нищо от обещаното все още не е обсъдено и не е прието от коалиционните партньори. Или път опитът на Асен Василев да прескочи не само Парламента, а и коалиционното споразумение за начина, по който страната да приеме еврото", написа Трифонов. 

В тази ситуация бъдещето на увеличението на пенсиите остава несигурно, особено като се има предвид, че от ПП не са заявили нито подкрепа, нито отказ от идеята за над 20-процентното увеличение. 

Припомняме, че в момента минималната пенсия е 370 лв., но с COVID добавката достига до 430 лв. Припомняме също, че Асен Василев многократно обещава, че планираният годишен дефицит няма да се помпа допълнително от предстоящата през юли актуализация на бюджета. Ако обаче има ново шоково увеличение на пенсиите, тези пари вероятно ще дойдат през трансфери от парите за инвестиции.