Изборният ден в чужбина вече започна и българите с право на глас в Австралия и Нова Зеландия вече дават своя вот в избирателните секции. Точно в 21:00 ч. българско време тази вечер или 7:00 ч. местно време секциите в Оукланд и Крастчърч в Нова Зеландия отвориха врати. Съобщението за това дойде от външно министерство. 

Съгражаните ни в Австралия започнаха своето гласуване два часа по-късно, като към този момент и те вече могат да отидат до урните и да дадат своя глас. Най-късно изборният ден ще приключи в американския щат Калифорния - в 6:00 ч. българско време в понеделник или след като денят е приключил у дома. 

Според данните на външното ни министерство, българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на вот в общо 62 държави, в които са разкрити общо 755 секции. На машини ще гласуват в 300 от тях - в 239 с по две отделни машини, а в 62 с по една. Впечатление прави, че за тези избори са транспортирани 538 машини, което е със 122 повече сравнение с последните избори през ноември на миналата година. 

Що се отнася до изборните книжа, то от тях са изпратени 755 комплекта - колкото са и общо секциите зад граница - с 600 000 бюлетини в тях.