Днес на влизане във ВСС Иван Гешев провидя опасност да не се използва прокуратурата като бухалка за нелегитимни цели.

Според него - освен че сега е избухнала престъпността на нива от 1990-те, целта е да се завладее независимата прокуратура.

Той отново повтори любимите си "шлагери" - че преди са стигнали до една телефонна измама на ден, а сега само по Великден в Кюстендил имало 8 (не става ясно това какво общо има с главния прокурор и с нуждата от съществуване на спецпрокуратура - след като софтуерът на "Виваком" ограничи де факто измамите, б.р.).

Освен опасността от овладяване на прокуратурата, в днешното си изказване Гешев посочи и кой може би ще е жертвата - че се готви "промяна на името на Висш съдебен съвет - на Висш съдебен съд". Явно визирайки процедурата срещу себе си.

"Пробелмът не е българската съдебна власт, а в българските политици, за съжаление", каза той пов реме нап оследващото обсъждане пред Съвета.

Иначе т. нар. афера "Жоси" и опитът на Надежда Йорданова да върне за обсъждане всички точки, които е внесла срещу Гешев, днес даде повод да се предложи... отглагане.

На днешното заседание на Пленума на ВСС трябваше да се обсъдят доводите и на Йорданова, и на Янаки Стоилов от миналото лято. И двамата министри смятат, че Гешев е извършил служебни нарушения и е уронил престижа на съдебната власт - което е повод според конституцията да бъде свален предсрочно.

ВСС обаче написа правила, според които може да се обсъждат само факти около главния прокурор след встъпването му на поста - от 18 декември 2019 г.

Така някои от доводитге на Йорданова бяха орязани частично, а т. нар. "афера Жоси", при която се твърди, че бащата на Гешев е станал съдружник във фирмата, бе пратена право в коша - ВСС гласува тя да не се обсъжда нито преди мандата, нито след началото му.

Именно тези решения на Съвета Йорданова атакува пред ВАС.

Днес в началото на заседанието думата взе Боян Магдалинчев - представляващ ВСС и един от хората, чиито думи почти винаги задават как ще реагира мнозинството.

"Ако продължим да разглеждаме (въпроса с Гешев) в настоящия момент, имаме неяснота какво ще се случи в един последващ момент в останалата част от предложенията", заяви той.

Факт е, че по делото на Йорданова има частично решение на ВАС - на тричленен състав, но министърката вече е заявила, че ще го жали пред петчленка.

"Правилно, обосновано и законосъобразно е Пленумът на ВСС да отложи - не да спрем ! - а да се отложи. И да се разгледа в един по-късен момент, когато влезе в сила определението на ВАС", подчерта днес Магдалинчев.

И "успокои публиката" - че тези производства се развиват бързо - "мисля, че няма да ни отнеме кой знае колко време", каза Магдалинчев, който е бивш зам.председател на ВАС и втори път в кариерата си е член на Висшия съдебен съвет.

"Явно има промяна във вижданията", иронично отбеляза Надежда Йорданова.

Тя напомни, че още преди - когато насрочваха днешното заседание, на Пленума бе известно, че по това време още ще има висящо дело пред ВАС.

Гешев каза:

"Няма промяна в моите виждания. Искам да се разгледат не само исканията на Йорданова, но и на Стоилов. Нямам търпение да се разбере, че това са явно несъстоятелни основания – да не кажа смешни." 

Магдалинчев потвърди че „този момент ще дойде и трябва да дойде“.  И поясни, че трябва да отложат дебатите за един кратък период от време - „дали седмица, дали десетинадни“.

Гешев обаче парадоксално обвини именно Йорданова, че се опитва да забави случая с дебатите във ВСС.

Не помогнаха опитите все пак нещо да се случи днес. Олга Керелска опита да предизвика поне обсъждане на предложенията на Янаки Стоилов от 16 юли миналата година – щом по тези на Надежда Йорданова имало висящо дело

Идеята й обаче събра само 2 гласа (нейният собствен и на Атанаска Дишева) срещу 15 на монолитното мнозинство. Гешев традиционно не участваше и при двата вота.  

Така Пленумът на ВСС отложи разглеждането по същество на предложенията на двамата правосъдни министри срещу Гешев и ще насрочи заседание веднага щом ВАС се произнесе. 

Сигнал срещу двама министри

Превозвачи са подали сигнал срещу министър Николай Събев и вицепремиера Калина Константинова, стана ясно от думите на Гешев днес. Двамата членове на кабинета ги били натискали неправомерно (между другото, същата бе формулировката при започването на проверка в прокуратурата срещу Асен Василев, б.р.).

Според медии, има такова "разследване" срещу Събев и Константинова, на което Гешев ги поправи - че е само проверка. И че той не знае, но наблюдаващият прокурор ще я прати вероятно по компетеност на Специализираната прокуратура (която политическото мнозинство опитва да закрие, б.р.). Последното обаче категорично означава, че проверката е срещу министри.

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Готови сме да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност. Това коментира говорителят на кабинета Лена Бориславова.