Всички партии играят ритуален танц - кой ще е виновен да няма правителство, играят на детска градина, прехвърлят си топката. Ако през 2001 г. емоциите бяха надделяли, България нямаше да е член на Европейския съюз през 2007 г.

Това заяви президентът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев в коментар на политическата ситуация у нас след поредните парламентарни избори.

"Четвърти избори за 18 месеца - това е скандално, това е тежка диагноза за политическата и партийната ни сиситеми. Сега или наприолет след пети избори, не променя принципно ситуацията. Всички партии играят като че ли един ритуален танц - да обвинят някой друг, че не е формирал правителство. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да работят с ГЕРБ, разчитайки, че тя ще се износи и зимата ще падне. ГЕРБ дава оферта, но изглежда в изолация... Хората оакват решаване на проблеми - инфлацията, социалната защита. За това е нужен парламент", заяви Станишев в ефира на бТВ.

"Играят си игра с огъня, вече виждаме под 40% активност. Първата партия е с 9% легитимност от имащите право на глас, БСП - с 3. Всеки прехвърля топката, включително към президента", продължи Станишев.

По отношение на собствената си партия, той посочи:

"БСП падна до историческо дъно. В тази ситуция този въпрос някак си трябва автоматично да се решава... Когато предлагаш едно и също подред и хората не го харесват, трябва нещо да промениш", посочи. 

А на уточняващ въпрос трябва ли лидерът Корнелия Нинова да подаде оставка, бе категоричен: "Да, естествено".

"Вече не става дума за периферия която сме загубили, а за твърд електорат. БСП е изпаднала в една шизофренна ситуация - ние сме против санкции, но сме в правителство, което ги наложи и изнасяме оръжие за Украйна през Полша".

Станишев също смята, че войната на Нинова с Румен Радев също е навредила на представянето на партията, след като социалистите масово гласуват за президента и го подкрепят. "Повтарящото се година и половина напрежение само обърква хората", посочи президентът на ПЕС.

А в коментар за обявеното си оттегляне като председател на европейските социалисти, допълни: От 11 години съм президент на ПЕС, което е рекорд. Да си президент има две условия - личен авторитет и да имаш партия която е силна на национално ниво. А с 9% (от гласувалите) не изглеждаш много силен".

По темата с Украйна в НАТО, Станишев сподели мнението на Румен Радев.

"Ако сега Украйна влезе в НАТО, означава НАТО да се включи във война" - заяви.

"Трагедията е огромна, както за украинския народ така и за руския - загиват десетки хиляди войници, цивилни, има бежанци. В крайна сметка винаги се стига до политическо решение", допълни той. Надявал се това да стане скоро. "В момента индустрията на Европа е пред колапс заради скъпите енергийни цени и недостигът на ток. Както Германия направи 100 милиарда пакет защита за бизнеса и хората, така трябва да се направи и у нас. Не да си играят на детска градина", допълни президентът на ПЕС.