В свое съобщение, изпратено снощи след 20 ч. и за по-сигурно повторено днес, прокуратурата дава правни разяснения на вътрешния министър Иван Демерджиев.

Конфликтът между двете институции пак избухна, след като се оказа, че пияният и дрогиран Димитър Любенов, който уби френски турист на Околовръстното с поршето си, е бил ескортиран от полицейски патрул. А на делото вчера адвокатката му директно обяви, че той е дал 200 лв. на полицаите.

Това се признава от МВР още от завчера.

Войната за пияния и друсан шофьор

Вчера първоначално прокуратурата разпрати съобщение до медиите - как производството е връчено на следовател, който дава указания и как е срещу МВР служители по члена за престъпение по служба.

В съответните "медии", които често споделят тезите на ръководството на прокуратурата, се появиха детайли от досъдебното производство с обвинения - как МВР "прикрива" своите. В 17 ч. вътрешният министър Иван Демерджиев даде брифинг, на който заяви, че напротив - самата "Вътрешна сигурност" на МВР е разкрила поведението на полицаите. После - както е по закон, е сезирала дежурен прокурор и дори го докарали със служебна кола, за да се запознае с видеозаписите от поведението на въпросните патрулиращи полицаи - мъж и жена.

По думите на Демерджиев те са предложили веднага да бъдат задържани по Закона за МВР до 24 часа въпросните двама служители, да им се отнемат значките, да им се обследват телефоните и т.н. Обаче прокурорът (който, както е известно е "господар" на разследването, б.р.) казал това да не се прави в интерес именно на разследването.

На свой ред Демерджиев попита - като има проблемни и корумпирани служители в МВР, дали това е единствената институция - че никъде другаде не ги разкриват.

Така в дупликата на прокуратурата, която представлява по същество правна консултация, се споменава, че:

"Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата."

После се припомня за друго право на прокурора по НПК - че той може да нареди задържане "само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”. 

Законовата справка привършва с още един член от НПК - че "към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало".

Казано по друг начин - прокуратурата напомня на Демерджиев, че само те преценяват единствено дали, кога и как да (или да не) привлекат някого като обвиняем.

Ето целия текст на отговора изпратен до медиите веднъж във вторник вечерта, веднъж в сряда сутринта:

Във връзка с направено на 04.10.2022 г. изявление на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, относно действия на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), изразяваме следното становище:

Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата.

Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

На 04.10.2022 г. Софийска градска прокуратура даде подробности по случая (и се дава линк

Продължава извършването на действия по разследването.