Делът, който България отделя от брутния си вътрешен продукт (БВП) за правосъдие, е два пъти по-висок от средния за страните от Съвета на Европа - 0,61% у нас срещу 0,30% средно за СЕ.

Това пише в свой коментар в профила си във фейсбук Адрей Янкулов - бивш, прокурор, сега правен съветник към Антикорупционен фонд.

Той цитира току-що излязло изследване на Комисията за ефикасност на правосъдието към Съвета на Европа, при това - по данни от 2020 г. (оригинала може да видите тук.)

Дори при изчисление на база остарялата статистика за 6,9 млн. души население на България съдиите на 100 000 души население у нас са 31,58 при средно за СЕ 17,60, а прокурорите - 21,98 при средно за СЕ 11,10. Т.е. - при реалните данни за населението, тези коефициенти биха се повишили.

Всички тези магистрати обаче са добре платени - и в началото на кариерата си, и още повече при пенсиониране:

Заплатата на съдия и прокурор в началото на кариерата му у нас е 2,9 пъти на средната брутна заплата в страната, а медианата за СЕ е 2,2 пъти при съдиите и 1,8 пъти при прокурорите. В края на кариерата у нас е 5,2 пъти, а медианата за СЕ е 4,5 пъти при съдиите и 3,6 пъти при прокурорите.

Но пък общият брой наказателни дела на първа инстанция на 100 души население у нас за 2020 г. е бил 1,45 при 2,61 средно за страните от СЕ. Броят наказателни дела дори намалява в сравнение с 2012 г., когато е бил 1,99 у нас, а средно за СЕ - 3,07. (Съветът на Европа е организация, която включва не само еврочленки, а и страни като Турция, Грузия, Азербайджан, Армения и мн. др. Русия беше изключена неотдавна, б.р.)

Или, както е написала една потребителка в коментар под статията на Янкулов:

"Сиреч, нашата съдебна система е хем скъпа, хем многочислена, хем неефективна. Хеттрик."