Проба при дете на 4 години отговаря на критериите за острия хепатит, докладван от десетки страни.

Това съобщи в поделник по Nova News директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„От изследваните четири съмнителни проби на новия хепатит има една, която е много вероятно да се окаже, че е именно на това заболяване.

Симптомите на детето отговарят на описанието. Пациентът се чувства добре и предполагам вече е изписан”, уточни тя.

Детето е било хоспитализирано първо в Дупница, а след това - преместено за диагностично уточняване в Инфекциозна болница в София. 

Преди това имаше съмнителен случай за т. нар. мистериозен хепатит при дете в Бургас, като здравната министърка Асена Сербезова даже първоначално обяви, че заразяването там е доказано. След изследвания в НЦЗПБ обаче това беше опровергано.

По данни на проф. Христова към момента няма открит случай на маймунската шарка в България. Според нея обаче е много вероятно да се появят.

"Това е заболяване, което го е имало в Западна и Централна Африка и спорадично е пренасяно в Европа. Новото е, че има нещо като епидемичен взрив", разясни тя. 

Има регистрирани случаи в САЩ, Канада, във Великобритания и в няколко европейски страни.  Съмненията за заразен в Гърция не бяха потвърдени. Здравните власти в съседната ни страна съобщиха вчера, че става въпрос за варицела.

Според специалисти маймунската шарка не може да прерасне в пандемия, тъй като не е много заразна. 

 

 "Нямаме директни полети от Африка, така че опасността не може да дойде директно. Шарката започва с висока температура, болки в ставите и гърба и пъпки с мехурче с бистра течност, която се превръща в гной. След като се спукат, остават ранички", обясни тя.

И допълни, че заразата може да се предаде и чрез телесна течност или бельо.