Софийският апелативен съд обяви днес, че ще се произнесе с "решение в срок" за съдбата на Кристиан Николов. Това означава само, че няма да завиши наказанието от 9 години затвор, което младият шофьор получи на първа инстанция - СГС. Другите опции са отворени, а срокът е инструктивен, т.е. - пожелателен.

Най-общо казано съдът следва да потвърди или да намали произнесената присъда, или да върне делото в СГС за ново разглеждане от друг състав.

По делото за катастрофата, при която на 19 април 2020 г. загина журналистът Милен Цветков, прокуратурата поиска днес от втората съдебна инстанция да наложи 15 години затвор на обвиняемия.

Всички страни по делото оспорваха пред Софийския апелативен съд решението на първата инстанция, която постанови 9 години затвор за Николов, а днес минаха пледоариите.

И пред втората съдебна инстанция продължи спорът за това при евентуален умисъл или по непредпазливост е извършил деянието Николов, предаде БНР.

Прокурорското обвинение е за убийство при т. нар. евентуален умисъл, именно и заради това бе поискана присъда 15 г. затвор. Това е минималното наказание при тази квалификация. Основанията са високата скорост и откритите наркотици в кръвта на обвиняемия, както и липсата на какъвто и да е спирачен път.

Първоинстанционният съд обаче не прие доводите на прокуратурата и осъди Николов за причиняване на смърт по непредпазливост. Протест срещу това внесоха и прокуратурата, и частните обвинители - сестрата, дъщерята и представители на малолетния син на Милен Цветков.

От решението на САС следва още, че деянието няма да се преквалифицира, т.е. - този съд също няма да се съгласи на умишлено причиняване на смърт.

(Между другото, само преди дни прокуратурата обяви, че ще се пробва със същото обвинение и при Димитър Любенов, който под въздействие на алкохол и наркотици уби френски гражданин и рани други двама на Околовръстното, б.а.).

Защитата пък декларира, че очаква наказанието да бъде намалено и го оценява за прекалено строго с оглед младата възраст и чистото съдебно минало на Николов.

Кристиан, в чието тяло бе доказано открит коктейл от кокаин, марихуана и амфетамини (плюс възможен остатък от компилация на кокаин с алкохол, б.р.), днес заяви в последната си дума:

"Не съм ползвал наркотици - нито тежки, нито леки. Моля съдът да отсъди съобразно закона и съдебната практика, а не според обществения натиск.

Моля чисто човешки, отсъдете по съвест и ми дайте възможност да продължа живота си. Разкайвам се горчиво за случилото се. Моля да отмените присъдата на СГС и да върнете делото на първа инстанция.

Има един израз "Всеки носи своя кръст". Аз ще нося своя до края на живота си."

На 13 юли т.г. Софийският апелативен съд отложи за втори път делото за тежката катастрофа, в която преди повече от две години загина Милен Цветков.

Причината е, че подсъдимият Кристиан Николов бе карантиниран като контактен на заразен с коронавирус.

През март т.г. Николов беше осъден ва 9 години затвор, че е причинил по непредпазливост смъртта на телевизионния водещ.

И прокуратурата, и защитата атакуваха размера на наказанието пред Софийския апелативен съд.