Софийска градска прокуратура изменя обвинението на 39-годишния Димитър Любенов и го привлича за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при пътнотранспортно произшествие.

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение - то бе и очаквано.

Около 4 ч призори в неделя Любенов удари автомобил, като уби един човек, рани една жена и друг мъж край Ринг мол в София. По думите на Сийка Милева - говорител на главния прокурор експертизата му показва, че е бил под въздействие на коктейл от кокаин и 1.73 промила алкохол.

Както и в случая с Милен Цветков - прокуратурата явно ще опита да защити т. нар. непряк умисъл, който сериозно би утежнил положението на мъжа (традиционното обвинение при ПТП-та, е че деянията са по непредпазливост, б.р.).

"... Обвиняемият е управлявал лекия автомобил след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч...

... обвинението е изменено и Д. Л. е привлечен за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на Л. П. и средна телесна повреда на Б. Л.", пишат днес от държавното обвинение.

В случая с Милен Цветков обаче засега прокуратурата не успя да защити това обвинение. Поне на първа инстанция СГС, който даде на Кристиан Николов 9 г. затвор, прие, че деянието е по непредпазливост.

Иначе от 2020 г. - именно след фаталната катастрофа с тв водещия, главният прокурор Иван Гешев настоява НК да бъде изменен и при такива случаи да има възможност за доживотен затвор

Ето и днешното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура измени обвинението на Д. Л. и го привлече за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при пътнотранспортно произшествие

Днес, 30.09.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) измени обвинението на Д. Л., привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, от обвинение за непредпазливо в такова за умишлено престъпление.

Съобразно събраните в началния етап от разследването доказателства Д. Л. беше привлечен в качеството на обвиняем за това, че при пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 г. около 04,05 ч. на Околовръстен път по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишения Л. П. и телесни повреди на 62-годишната Б. Л. и 46-годишния П. П. – престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „б”, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал лекия автомобил след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били пострадалите, обвиняемият не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

С постановление по чл. 219, ал. 1 от НПК обвинението е изменено и Д. Л. е привлечен за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на Л. П. и средна телесна повреда на Б. Л. Установено е, че телесната повреда на П. П. е лека такава. Според обвинението случаят е особено тежък и поради това деянието е квалифицирано като престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“ от НК.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от Софийски градски съд по искане на СГП.

Разследването по случая продължава.