Италия и Унгария са поискали ЕС да призове изрично за прекратяване на огъня в Украйна и мирни преговори с Русия, изказвайки се в противоречие с други държави членки, решени да следват твърда линия спрямо Москва преди срещата на върха на Съюза следващата седмица, предаде днес Ройтерс.

Проект на заключително изявление за срещата на върха на 27-те, насрочена за 30-31 май, видяно от Ройтерс и датирана от 19 май, описва Европейския съюз като „непоколебим в ангажимента си да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самозащита срещу руската агресия“. В проекта не се споменават мирни преговори, отбелязва агенцията.

На среща на постоянните представители на държавите от ЕС в Брюксел в петък италианският посланик е предложил промени в текста, като е казал, че той трябва да се отнася до мирните преговори и да определи незабавното прекратяване на огъня като една от първите цели на ЕС, пише Ройтерс, позовавайщи се на хора, присъствали на срещата.

Това предложение е било подкрепено от Унгария и от Кипър, които са сред държавите най-критични към новия пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Той е блокиран от седмици поради вътрешни несъгласия между 27-те.

 
Унгария се противопоставя на планирано петролно ембарго, докато Кипър има опасения относно предложена забрана за продажба на имоти на руски граждани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч на световния икономически форум в Давос във вторник, зае твърда позиция към Русия и не спомена мирните преговори.

„Украйна трябва да спечели тази война и агресията на (руския президент Владимир) Путин трябва да бъде стратегически провал“, каза тя.

В последния проект на заключенията от срещата на върха се казва, че ЕС "остава ангажиран да засили способността на Украйна да защитава своята териториална цялост и суверенитет".

Балтийските страни и Полша са сред най-силните поддръжници на твърдата линия, а Латвия настоя за още по-ясни формулировки за увеличаване на военната подкрепа,   са казали дипломати пред Ройтерс.

Преработен проект на заключенията се очакваше по-късно в сряда след среща на постоянните представители на държавите членки, е казал друг  дипломат.

Италия миналата седмица предложи мирен план, който ще включва ООН, ЕС и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа като посредници за първоначално организиране на прекратяване на огъня по места.