Антируският алианс в ЕС изглежда е на път да се пропука. Италия и Унгария са поискали от блока да призове изрично за прекратяване на огъня в Украйна и мирни преговори с Русия, изказвайки се в противоречие с други държави членки, решени да следват твърда линия спрямо Москва преди срещата на върха на Съюза следващата седмица. В лагера на Рим и Будапеща е и Кипър - островната държава се опасява относно предложената забрана за продажба на имоти на руски граждани

Кирил Петков заплашил депутати от ДПС, че "ще ги оправи". Според представителя на движението Станислав Анастасов премиерът предупредил, че до три седмици в ДПС може да очакват новини от ръководителя на службата за координация на санкции към Държавния департамент на САЩ.

Но пък лидерът на "Продължаваме промяната" възнамерява да присъства на среща на ръководителите на либералната група "Обнови Европа" (ОЕ) – третата политическа сила в Европейския парламент, към която принадлежи ДПС. Предстоящата среща е най-силният сигнал, че ПП смята да се присъедини към евролибералите.

Руският парламент прие днес законопроект, който премахва възрастовите ограничения за професионалните войници, които се присъединяват към армията. Досегашният възрастов таван бе 40-годишна възразст. Това е поредното доказателство, че "специалната военна операция" не се развива толкова успешно, колкото кремълските глашатаи се опитват да ни убедят. Може би е само въпрос на време ветерани от ВСВ да бъдат стимулирани да нарамят пушки нарамо и да се впуснат да "освобождават" Украйна.

Писателят и поет Георги Господинов е бил предложен от българския П.Е.Н. център за Нобелова награда за литература. Решението е взето през януари тази година и вече е изпратено до Нобеловия комитет. Подписано е от председателя на П.Е.Н. център Здравка Евтимова. Самата Евтимова уточни пред бТВ, че предложението е било изпратено още през януари до комитета, но оттам досега няма реакция.