С понижение в обема на търговията и броя на изтеглените приложения се характеризира третото тримесечие на най-големите мобилни платформи за пазаруване на софтуер - App Store на Apple и Google Play на Alphabet. Това показват данните на една от най-разпознаваемите фирми в областта на пазарния анализ на приложения Sensor Tower, съобщи БТА.

За третото тримесечие приходите им са в размер на 31,6 милиарда долара, или с 4,8% под тези в същия период на 2021 г. 

App Store запазва двойната си преднина преди Play Store, като Apple бележи по-малко загуби - 2,4% спрямо 9,6% при Google.

Първо от най-печелившите приложения е TikTok, с постъпления от общо 914,4 млн. долара от двата основни магазина. От създаването си то има общо 6,3 млрд. долара приходи. 

След него са YouTube, Google One, Tinder и Disney+, или другата най-голяма видеоплатформа, приложение за дисково пространство, такова за запознанства, и стрийминг услугата на едно от най-големите студиа в света.

TikTok е и най-сваляното приложение, следвано от Instagram, Facebook, WhatsApp и Messenger. Apple обаче отбелязва солиден ръст на нови инсталирани за пръв път приложения, докато Google бележи спад. От Google Play Store обаче са свалени 27 млрд приложения, от AppStore - "само" 8,2 млрд.

Най-печелившите игри и на двете платформи са Honor of Kings, PUBG Mobile, Genshin Impact, а най-сваляни - Subray Srufers, Stumble Guys, Garena Free Fire.

Очаква се скоро цените в AppStore да се покачат във всички страни в еврозоната, Япония, Южна Корея, Швеция, Полша, Чили, Виетна и други.

През юни "Сензор тауър" обяви, че до 2026 г. похарчените пари за приложения, покупки в приложенията и абонаменти ще достигнат 233 милиарда долара, след като през 2021 г. пазарът възлизаше на 132 милиарда долара което би било повишение с около 77 на сто.