Страхът от яростта на тези, чиито интереси накърняват - това парализира българскитеполитици, смята бившият премиер (1997-2001 г.) Иван Костов. Той коментира с неохота, но обстойно основни политически теми в ефира на Дарик Радио, докато се опитваше да представи новата си книга "Политиката отвътре".

"А трябва да се накърнят много тежко интересите на цялата мафиогска организация, която се е вмъкнала в държавните институции. Някои трябва задължително да почне тази война, трябва да има тежко губещи, много тежко озлобени хора. Това е в реда на нещата, но те не смеят да го направят."

Костов адресира и конкретно последните победители на вота - ГЕРБ, като отбеляза, че партията й и лидерът Бойко Борисов трябва да се противопоставят на мафията, завладяла българската държава, и отказът да говорят по темата е "отказ от политика".

"Те трябва да назоват злото, дори да е сред техните собствени редици", подчерта той.

Бившият премиер подчерта и приоритетите пред сегашното Народно събрание, независимо дали има кабинет или не - бюджета за 2023 г. и законите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост.

"Има теми, които са абсолютно задължителни, те не могат да отказват да говорят. Защото утре ще започнат да наддават, да се правят по-добри от най-добрите в даването на пари, които нямат", отбеляза той. "Трябва да кажат - дайте да видим къде са пресечните ни точки. Ако не го направят, това е отказ да са политици. Те не могат да бягат от такъв диалог, нито те, нито "Демократична България".

За коалицията на ДБ с БСП: Моралът в политиката не е да се избира само доброто

Моралът в политиката изисква често да се избира между добро и по-добро, а още по-често - между зло и по-малко зло, отбеляза Костов, попитан за съюза между "Демократична България" и БСП.

"Големият проблем на политика е, че той не може да реализира всички цели. Той може да реализира една цел, много пъти не може и нея, но когато може, трябва една да е приоритетна. Приоритетната цел за "Демократична България" беше демонтирането на мафията от властта", отбеляза той.

И призна, че в името на това политическата сила е направила компромиси.

"Всички изоставени цели се считат за предадени, ето го терминът предателство, който можем да лепим навсякъде. Това е голямата дилема на избора на политика - може да избере само едно, и да "предаде" всичко останало."

Служебното правителство е отмъстително, не експертно

Няма вяра и воля в служебния кабинет на Румен Радев, смята бившият премиер. 

"Те вярват на президента. Президентът меко казано не е, да кажем, там, където би трябвало да бъде. Позициите му съвсем не са безспорни в българското общество. Тази вяра е една напразна вяра", заяви той.

И отбеляза показната липса на експертност на енергийния служебен министър Росен Христов.

"Какво правят те точно? Те участваха в предизборната кампания, в напразен опит гласуването да бъде ако не в прокремълската линия, то в тази, съглашателската. Кадровата им политика за какво воля говори? За отстраняване на кадри, дори успешни кадри. Какво целят всъщност?", попита Костов.

И отбеляза, че писането на закони от служебния кабинет е безмислено упражнение - защото те ще отидат "в кошчето". Само един закон има смисъл да подготвят, и това е този за бюджета - но няма инкидация да са го направили.

"Аз виждам една отмъстителност, тежко връщане назад на администрацията на страната. Тя е торпилирана на много места, съвсем съзнателно, от служебния кабинет", отбеляза той.