"Горди да бъдем" - това ще е мотото на 15-годишнината на "София Прайд", който ще се проведе на 18 юни тази година в столицата.

Както стана обичайно в последните години, в седмицата преди Прайда ще се провеждат редица събития на ЛГБТИ общността у нас. Изложби, спортни събития, филмови прожекции започват от 8 юни в София.

Сред тях изпъква "Смей се с GLAS", първото стенд-ъп комедийно шоу с куиър тематика на 13 юни в клуб "Карусел", както и "Отворена близост" - фото изложба на Лана Яновска за животът на ЛГБТ общността в Украйна, която отваря врати на 16 юни в The Steps.

Тази година за пръв път в София отваря и Прайд инфо център, в който всеки ще може да получи информация за предстоящото шествие, да разгледа изложба за историята на Прайд движението на Балканите или да закупи различни артикули. Центърът ще работи във вторник, четвъртък и събота от 14 до 19 часа на ул. "Шипка" 23 (вход откъм ул. "Васил Априлов").

Самото събитие "София Прайд", което според организаторите е най-голямото в защита на човешките права в България, ще започне в 14 ч. на 18 юни. В 16 ч. запова традиционния Прайд концерт, на който ще участват поп-фолк изпълнителката Камелия, Мила Роберт, Рут Колева, Михаела Филева, Прея, Виктория. За първи път ще участват инди рок групата Hayes & Y, Папи Ханс, Дара Екимова. Има и гост от Украйна - Constantine, който пристига с балета си.

След концерта започва традиционното шествие, чийто маршрут, както винаги, се пази в тайна. И тази година се очаква "контрапротест" от различни националистически организации. Организаторите на Прайда обаче работят съвместно със Столична община за предотвратяване на напрежението. Тази година има и рекорден брой доброволци - над 70 души.

Все повече организации и частни компании подкрепят "София Прайд" - Посолството на САЩ, Български фонд на жените, Walltopia, Ingram Micro, Paysafe, HPE, Mastercard, Absolut, Sutherland, EY и Accenture.  

"ЛГБТИ общността в България укрепна заедно със София Прайд, което не се изразява само в бройки хора, но и в това, че за тях Прайд вече е нещо тяхно, на което знаят, че ще отидат и другата година. Заедно с това Прайд стига до много хора, които започнаха да търсят и отстояват правата си и да водят дела, които пък, надяваме се, ще прераснат и в законодателни промени", коментират организаторите.

И отбелязват и ключови успехи по спечелени дела - като случая с българското дете на родители в еднополов брак, сключен в чужбина, на което първоначално властите отказаха да издадат лични документи.