Закон "Магнитски", подобен на американския, трябва да бъде приет на ниво ЕС, след което да бъде транспониран в националните законодателства на страните членки.

Такова мнение изказа в отговор на въпрос на Клуб Z главният прокурор Иван Гешев.

Той бе в Люксембург по повод първата годишнина от деня, в който заработи Европейската прокуратура. Гешев се срещна и с главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши. 

"Чисто юридически, моето становище е, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство - поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е в много сериозно противоречие с европейското право“, каза Гешев.

Американският т.нар. закон "Магнитски", по който са санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, не е прецизен термин. Той е административен и политически, а не наказателно-правен инструмент на нашите партньори от САЩ, смята Гешев. Той допълни, че според европейското законодателство и решението на българския Върховен административен съд (ВАС) той не би трябвало да има правни последици за страните от ЕС.

Темата отново е актуална, след като миналата седмица изтече законопроект, който никой не припозна, но управляващите затвърдиха, че работят по български закон "Магнитски".

Самият Гешев е готов да поиска имунитета на абсолютно всекиго, включително на Делян Пеевски.

„Това ми е задължение. За такава процедура трябва да има наказателно производство. Наблюдаващият прокурор предлага, мотивира се пред главния прокурор, който въз основа на доказателствата отправя съответното искане пред Народното събрание“, изтъкна той.

Иван Гешев се похвали също, че българската прокуратура първа у нас е подкрепила Европейската прокуратура. И само българската прокуратура е предоставила цялата логистика за европейските делегирани прокурори - не само избирането им, но материално-техническото осигуряване, кадровото обезпечаване със служители, сграден фонд и т.н. Без всичко това те нямало да могат да функционират поради много големия обем от празноти в законодателството, които да регулират работата им.

България е на първо място сред страните членки на ЕС по броя приети и изпратени наказателни дела в Европейската прокуратура на глава от населението, похвали се Гешев. Това може да стане ясно от доклад в сайта на базираната в Люксембург юридическа институция.

„Мога да кажа, че имаме вече професионален и личен контакт“, отговори пък главният прокурор на журналистически въпрос дали има усещането, че Лаура Кьовеши му има доверие.

На припомнянето, че Кьовеши отговори с „без коментар“ на този въпрос преди два месеца, Гешев отговори:

„Не знам кой какви резерви е изказал. Въпрос на оценка. Аз знам какво си говорим с нея, какви въпроси решаваме, често през кратки периоди от време. Така че аз правя оценката на базата на личния си контакт. Но не е коректно да пресъздавам професионалните разговори. А иначе всеки има право да прави политически оценки. Г-жа Кьовеши е професионалист. Тя е магистрат, не е политик. Политически оценки може да прави всеки, но трудно може да бъде приложен политически стандарт към едни професионални отношения. Ако някой се е объркал, че г-жа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на европейските делегирани прокурори, които между другото са и български, прави голяма грешка. Както прави грешка и за българската прокуратура. Ако някой смята, че може да въздейства по някакъв начин върху независимостта на европейските делегирани прокурори, които са към структурата на г-жа Кьовеши, ще допусне голяма грешка.“

Колкото до възраженията срещу обособяването на делегираните прокурори Гешев уточни, че има текстове, които според прокуратурата са противоконституционни. Иначе тези обвинители са независими. Като европейски делегирани прокурори те нямат никакъв контакт с българската прокуратура освен комуникация и взаимодействие, когато изпращаме дела, когато те връщат и не приемат някои дела. Но българският главен прокурор не може да им дава указания.

„Този текст и идея за законодателни промени са по-скоро с пропаганден характер, за постигане на някакви политически, а не реални резултати. Не виждам проблем в това, а в опита да се направи самостоятелен бюджет. Неща, които според мен са неконституционни“, обобщи той.

Фактът, че все още не е назначен десетият български делегиран прокурор, си има своето обяснение. Но Гешев няма намерение да го коментира.

Отхвърлянето на цели 7 български кандидати се дължи на факта, че според нашия прочит могат да бъдат избрани следователи, които в България са магистрати, смята главният прокурор. А в повечето страни от ЕС разследващите органи са към полицията.

Клуб Z се поинтересува дали Европейската прокуратура има нещо общо със задържането на експремиера Бойко Борисов през март, каквито твърдения не липсваха.

„Този случай се наблюдава от Софийска градска прокуратура (СГП). Оттам нататък какви досъбедни производсттва има Европейската прокуратура, не мога да отговоря, защото има различна компетентност“, каза Гешев.

На въпроса на какъв етап е разследването на „Барселонагейт“ обвинител номер 1 отговори:

„Многократно съм казвал, че съм главен прокурор, а не наблюдаващ прокурор по конкретни досъдебни производства. Знаете, че по това досъдебно производство често се даваха съобщения от Специализираната прокуратура, включително информации до Европейския парламент. Така че случаят е в Специализираната прокуратура. След като закрият специализираното правосъдие, което предстои да се случи, нямам представа коя ще е компетентната прокуратура. Това е преценката на конкретен наблюдаващ прокурор, съответно с променените текстове от Закона за съдебната власт.“

Главният прокурор не е съгласен с критиките, идващи включително от Европейската комисия за за борбата с корупцията по високите етажи:

„Трябва да разграничаваме професионалните от политическите оценки. Не визирам европейските институции. Политически невярната и пропагандната оценка е, че няма осъдени за корупция. Коректната професионална оценка е, че може би са недостатъчни резултатите от борбата с корупцията, а не, че няма такива резултати. Защото на изслушването във Висшия съдебен съвет (ВСС), когато министър Надежда Йорданова каза, че няма осъдени за корупция, аз казах, че това е лъжа. И твърдя, че е лъжа. Само преди няколко месеца на инстанция Върховен касационен съд (ВКС) бе потвърдена условната присъда на депутат от ГЕРБ. Т.е. присъди за корупция има. В доклада на председателя на ВКС, който бе приет и ще бъде изпратен на парламента, мисля, че има 19 случая. Може би не е достатъчно, но не означава, че няма.“

След това Гешев риторично попита как ще бъдат постигнати резултати, като бъде закрита най-добре работещата според него структура до момента в тази насока. По думите му това е връщане към модела от преди приемането ни в ЕС и създаването на специализираните структури. За този модел в европейските институции казаха, че е неефективен.