На фона на очакването, че българският парламент най-сетне ще гласува "за" изпращане на реална военна помощ за Украйна, а не само хуманитарна и имагинерна такава под формата на ремонт на тежка техника, служебният министър на отбраната и бивш главен секретар на Румен Радев - Димитър Стоянов, обяви: няма какво да дадем на Киев.

Както е известно, от "Демократична България" обявиха, че първият проект на решение, който ще внесат в новото Народно събрание, което ще се конституира идната сряда, ще е за реална военна помощ за Украйна. Подкрепа ДБ ще получи от ГЕРБ, както и от "Продължаваме промяната" и очаква се - от ДПС.

Пред Нова тв обаче Стоянов заяви, че ако помогнем на нападнатата от Русия още през февруари страна, това щяло "да наруши нашите способности". Не пожела да отговори на въпроса дали и той, както и други, смята, че реална помощ означава въвличането на България във войната.

Вместо това обяви, че в момента не можел да коментира хипотетични "декларации" на НС, както и че има сключен меморандум между украинската страна и българския завод ТЕРЕМ за ремонтите (такива не е известно да има до момента). Изтъкна, че служебният кабинет е направил дарения за Украйна - 5000 чифта облекла и медицински комплекти за ранените.

На въпроса като министър на отбраната смятате ли, че трябва да помогнем с оръжия и какъв капацитет имаме за това, доскорошният президентски секретар отвърна:

"България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако ние имахме достатъчно много изправно оръжие, българската армия нямаше да среща такива трудности. Особено в авиацията, особено в противовъздушната ни отбрана.

Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на самата техника и в голям процент тя е неизправна. Така че аз не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности."

След което подчерта:

"Ако ние го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност? Трябва да се направи много, много добра оценка от политическия елит в Народното събрание".

След което заяви, че ако ние дарим, това, което ще придобием никой нямало да ни го дари, трябвало да си го закупим и щяло да дойде след 4, 5, 6 години. 

Стоянов обяви, че има сигнали от Украйна, с които настояват страната ни да помогне с оръжие. Отдавна Киев предостави и списък.

"Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам - България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си", пак подчерта министърът на Радев.

А после подчерта колко е важно страната да купи т.нар. заместващи изтребители до пристигането на поръчаните американски такива  - нещо, срещу което възразиха повечето политически формации като нов излишен разход. Служебното правителство се задейства, като започна да търси самолети, заради което Радев пак бе обвинен, че се опитва да уреди поръчка от шведската "Грипен" (Такъв разход може да одобри само НС, б.р.).

Стоянов обаче заяви днес, че българските политици могат да приземят авиацията като за пореден път отказвали да чуят какво казват експертите (и той, и Радев, са кадри на ВВС). Стоянов посочи за пореден път, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г. И то при съществено условие - да успеем да доставим вече договорените двигатели (Невъзможно в момента заради войната, б.р.).

"В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав", заяви още.

Твърденията, че служебното правителство купува "Грипен" били меко казано неуместни. 'Противопоставянето на експертизата с политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има", каза още Стоянов, като не се разбра битката между предпочитаните от Радев "Грипен" срещу все пак поръчаните американски F-16 ли има предвид. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде срам.