Прототипът на тролейбус, който учени от Българската академия на науките (БАН) трансформират да се движи с водород, беше показан днес в тролейбусното депо "Левски", където беше представено развитието на първия в България демонстрационен проект за внедряването на водорода в транспорта.

Учените разработват удължител на пробег, който ще осигури 100 километра автономно електрозадвижване на тролея извън електрическата мрежа. Разработката е част от изпълнението на Националната научна програма "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита - ЕПЛЮС", осъществявана под ръководството на БАН и финансирана от Министерството на образованието и науката.

Еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, изпълнителният директор на публично-частното предприятие "Партньорство за чист водород" Барт Бийбюйк, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалсски, учени и представители на Столичната община разгледаха в депото прототипа на тролейбуса.

Това е първият в България демонстрационен проект с водород, който е субсидиран от Министерството на образованието и науката в рамките на програмата "ЕПЛЮС", каза пред журналисти проф. Дария Владикова, която е професор по електрохимия в Института по електрохимия и енергийни системи към БАН, и е председател на Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергията.

"Подходът е уникален, вземаме стар тролей от Столичната община (СО), имаме договор със СО, и ще го превърнем в модерен тролей, който да работи на водород. Тролеят може да работи извън мрежата, например имаме нов квартал и не е нужно да се прави нова мрежа", обясни проф. Владикова. "Смъква се лирата и тролеят се движи като електрическо превозно средство, защото превозните средства на водород с горивна клетка са също електрически превозни средства, както и тези на батерии. По този начин се удължава екосистемата с тези в момента 100 километра на ден, които искаме да осигурим, като въведем водородна задвижваща система за този тролей"

Тя подчерта, че това е перспектива, защото в България има много тролеи, които могат да бъдат изхвърлени, но са достатъчно добри да бъдат обновени, за да работят като водородни транспортни превозни средства.

"Опитваме се да създадем българска експертиза, това не е проект, по който имаме партньори с експертиза по отделни компоненти на водородните технологии. Това е експертиза, която създаваме тук, купуваме тези компоненти и сами правим интеграцията за първи път на такава система", каза проф. Дария Владикова. "В момента в Европа ретрофитът е много интересна тема, защото има много транспортни средства, които не се произвеждат често и имат много дълго време на живот, като локомотивите и големите транспортни средства, използвани в мините, корабите. И там официалната политика вече е ретрофит."

Продължаваме със създаването на малко предприятие, което ще преработва тези тролеи, а в България има десет градове с тролеи и имаме възможност в тях да въведем водороден транспорт.

"Ще преминем също на локомотиви и на кораби, и по този начин смятаме, че ще бъдем уникални и ще събудим интереса на европейски производители", коментира проф. Владикова.

Тя съобщи, че има план да се направи водородна зарядна станция със слънчеви панели, които да са разположени на територията на това депо.

"Този тролей ще бъде готов след няколко месеца за демонстрация, но трябва да го сертифицираме, че може да превозва хора. Целта на този етап е демонстрационен проект и за това се нуждаем може би от година - година и половина, и от нов проект, за да излезе този тролей по софийските улици", каза проф. Дария Владикова. "Очакваме тролеят да бъде готов за демонстрация след няколко месеца, а след година и половина вече да може да се движи в София. Вътре в тролея ще има кошче за отпадъци и други аксесоари, свързани с по-високите технологии. В момента инвестицията възлиза на около 1 милион лева."

Еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че неслучайно София беше избрана за един от първите 100 климатично неутрални градове. Тя благодари на учените от БАН за това, което са направили по проекта, защото то се цени. Този проект и в Брюксел се дава като пример, за това как на местно ниво се комбинират неща от времето, които мислим, че са отминали, с иновации и технологии. Голяма ще е ползата за хората да бъдат убедени в полезността на водородната технология, каза Мария Габриел.

"Може да разчитате и на нашата подкрепа, защото в този проект, това, което най-много ми харесва е, че не почива на стари лаври, а иска да стигне и до следващи фази, които са важни за гражданите, за малките и средните предприятия, както за позиционирането на София и на България в този сектор", с тези думи се обърна към учените еврокомисарят Мария Габриел.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски каза, че е важна и подкрепата на бизнеса за подобни иновативни проекти.

Еврокомисарят Габриел и изпълнителният директор на публично-частното предприятие "Партньорство за чист водород" Барт Бийбюйк са в страната, за да се запознаят с постигнатото по проекти за развитие на иновативни водородни технологии в България. По време на посещението си те ще обсъдят бъдещото развитие на водородната икономика в страната, като ключов момент за постигането на целите на Европейската зелена сделка.

БТА