България е готова и има право да влезе в Шенген, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Имаме разбирането на държавите членки, на Европейската комисия, а сега се очаква и силна резолюция от Европейския парламент, отбеляза той. Българите трябва да имат същите права като европейците, коментира Крум Зарков.

"Приемаме препоръките на Европейската комисия, правим законите, следваме Плана за възстановяване и устойчивост, но очакваме същото. Когато сме изпълнили от своя страна всички критерии, не бива да бъдем спирани по политически причини.

Това не може да продължава. Не може България да има всички задължения от влизането си в Европейския съюз, а гражданите й да не се ползват с всички права“, каза Крум Зарков. 

Клуб Z припомня, че темата Шенген е един от 5-те приоритета, които си постави служебният правосъден министър още при встъпването си на длъжността.

За формирането на ново правителство той отбеляза, че ще има ясни индикации още тази седмица, когато предстои първото заседание на новия парламент.

„Знам само, че пред този парламент има големи предизвикателства и малко време да бъдат свършени“, каза Крум Зарков и посочи като примери работата по бюджета и по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Много от темите, по които работихме, са в дневния ред, това не е просто завещание на служебния кабинет, а един дълъг процес, каза още служебният министър на правосъдието. Сред тях са законът за медиацията, законът за фалит на физическите лица, законът за КПКОНПИ, посочи той. 

„Този закон за фалит се работи поне десет години в различни варианти. Банките не са щастливи от такава перспектива, за тях е по-лесно, когато има задължения да ги продадат на други, които да ги съберат по не много приятни начини“, коментира Крум Зарков. 

За законопроекта за реформа на КПКОНПИ той каза, че акцентът се поставя не върху председателя на комисията, защото тези комисии са направени да бъдат колегиални.

„Предлагаме разследваща агенция, която да прави нещо конкретно – да преследва корупцията по висшите етажи на властта. Председателят ще се сменя всяка година“, заяви той.

„Предлагаме концепция, според която един от членовете на комисията ще е предложение на президента, но крайното решение е на депутатите“, обясни още Зарков.  

„Дори да имате един човек над закона, не може да имате върховенство на закона. В този закон има едно важно нещо - възможността за съдебен контрол над прокуратурата да образува досъдебно производство. Ако сезирате прокуратурата и тя ви каже, че няма достатъчно данни за извършени престъпления, да се обърнете към друг орган и той да направи проверка“, обясни още министърът на правосъдието.

"Крайно време е да направим крачка напред в правосъдната реформа", призова той и посочи, че се надява това да бъде направено, тъй като сега предложенията идват от едно служебно правителство, което не е ангажирано с политически сили.