Колко често се случва да чуете лекция на живо от истински астронавт? А колко често виждате с очите си професионална презентация за условията на марсианската повърхност през погледа на геолог от световна величина? Искате ли да разберете какво ни казват скалите за историята на водата по повърхността и каква е вероятността днес на Марс да има живот? 

Е, ако искате - моментът дойде. Неправителствената организация Ratio прави поредното си уникално събитие, на което ще можем да видим и чуем всичко изброено. 

В събота, 11 юни, в Sofia Tech Park ще можем да видим лекция - на живо - от Рекс Уолхайм - астронавт със сериозен стаж в космоса. Като участник в три космически мисии, той е навъртял 566 часа далеч от родната си планета, а за 36 часа и 23 минути от тях е бил в открития космос.

Зак Дикинсън пък ще ни разходи из повърхността на Марс, а двойният носител на наградата Ig Nobel и популярен научен журналист Д-р Ху ще ни разкаже какво представлява машина за диария, а д-р Андрюс ще сподели как военни са се опитвали да накара вулкани да изригнат като пуска в тях ядрени глави. 

Светът на науката - такъв, какъвто винаги сме искали да го видим. Пред себе си, в България и на разбираем език. 

Клуб Z е медиен партньор на събитието и в събота ще ви направим съпричастни с историите на учените. Ще видите интервю с астронавта Рекс Уолхайм, репортажи от лекциите на другите лектори и много, много снимки. А сега, за нашите читетели представяме: 

Ratio - хората, които целят да ни покажат красотата, мистерията и вдъхновението, които науката създава в света около нас, като говори за научни теми на разбираем език. Говори: Снежана Янева - доброволец, член на екипа и неуморен разпространител на идеята. 

Какво е Ratio? Кои са Ratio?

 - Ratio е организация, която прави събития за популярна наука на достъпен език на места, които всички посещаваме обикновено - барове, открити сцени. Събитията ни събират между 100 и 1000 души, в зависимост от формата, и тези хора успяват освен да научат по нещо любопитно, и да срещнат хора със сходни интереси.

Критичното и аналитично мислене, интелигентният прочит на фактите, смисленият и конструктивен диалог имат потенциала да заемат важно място в ежедневието на всеки един от нас, а ние се опитваме да го напомним и да го улесним. 

От няколко години правим и подкаст, в който се опитваме да говорим повече и за философия, етика и морал, култура, които теми са неизменно свързани с науката и критичното мислене. 

Какво ще видим в събота? 

 - Истински астронавт! На 11 юни предстои едно от най-големите ни събития за годината - Ratio forum 2022- целодневно събитие с четири теми, представени от международни лектори, както и две космически изложби.

Този път сме поканили астронавт, който да ни разкаже за живота в Космоса; носител на антинобелова награда, от когото ще научим защо са ни мигли; имаме си учен от Лондонския природонаучен музей, с когото ще търсим вода и извънземни на Марс, и не на последно място - вулканолог, който ще ни сподели защо военни са пускали ядрени глави във вулкани. 

Как успяхте? Как на едно място се събират такива хора, с такива биографии, че дори се събират в България? 

 - Това е дванадесетото издание на форума, през годините на сцената ни са се качвали страхотни хора, които пък след това препоръчват събитието ни на свои колеги учени, помагат ни да ги поканим. Мисля, че искреното любопитство и любов към науката, които виждат в публиката събужда желанието да ни помогнат. А пък ние се стремим организацията да е на ниво.

Двама, трима, петдесет? Колко хора има вашият екип, какви са мозъците зад Ratio? 

 - Десетки доброволци се включват регулярно, от монтажа на подкастите, през снимките от събитията, до dry run сесиите с лектори преди събития - почти всичко се прави благодарение на доброволци, които имат съвсем стандартни “дневна” работа. И така вече 10 години.

Какви хора са "хората на Ratio"? За кого го правите? 

 - За всички. За да се разбираме един друг по-добре и да разбираме света около нас по-добре.

А защо го правите? Заслужава ли си?

 - Да, как иначе щях да се запозная с астронавт?