Йосиф Иззе си отива вкъщи. Младежът се сби с таксиджия в кв. Разсадника, след което последният почина и това предизвика бурни протести на жители на близките махали "Татарли" и "Факултето", включително и с препречване на бул. "К. Величков".

Инцидентът стана повод главният прокурор Иван Гешев да посети "Факултето", където обеща пълна справедливост и говори за бума - според него - на престъпността.

Междувременно обаче стана ясно, че още полицаят на местопрестъплението е засвидетелствал, че има следи от побой и по Иззе. Двамата се спречкват, след като таксито кара в насрещното, а въпросният млад мъж е в отсрещна кола, карана от приятелката му.

Дори самата прокуратура разпространи информация, че след първоначално "класическо" спречкване заради предимството, конфликтът е затихнал, но таксиметровият шофьор е повикал още трима свои приятели от близката махала и заедно са били Иззе.

Въпреки това обаче (явно и с оглед на създалото се обществено напрежение) първоинстанционният съд го остави в ареста през миналата седмица. После стана ясно и че според първоначалните заключения опонентът е починал от инфаркт преди или по време на сбиването.

Съдът намира, че от събраните доказателства по делото не може да бъде направен извод за наличие на категорично обосновано предположение, че именно обвиняемият Иззе е извършил действия, които да са с в пряка връзка с настъпилата смърт на Христо Йорданов, пишат сега апелативните съдии.

Ето и съобщението на съда:

Апелативен съд София, IX-ти състав, отмени протоколно определение на СГС по внчд 1110/2022 г., с което на обвиняемия Йосиф Иззе е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и вместо това съдът определи мярка за неотклонение „подписка“.

Съдът намира, че от събраните доказателства по делото не може да бъде направен извод за наличие на категорично обосновано предположение, че именно обвиняемият Иззе е извършил действия, които да са с в пряка връзка с настъпилата смърт на Христо Йорданов.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.