„В тази дълбока криза служебното правителство категорично няма да повдига темата и няма да работи за това българските граждани - битовите потребители да отидат на свободния пазар за електроенергия.

Надявам се и следващото правителство да не го прави.“

Това заяви пред български журналисти в Брюксел президентът Румен Радев.

Той говори на втория ден от Европейския съвет, чиято главна тема е обуздаване на високите цени на енергията в ЕС.

„Важно е при всички мерки, които се вземат, България да следи да не допусне по никакъв начин накърняване на нашия интерес. Да не допуснем да стане така, че България да трансферира средства към някоя държава с по-големи финансови възможности“, допълни държавният глава.

Засега няма подробности как мерките, за които се споразумяха тази нощ европейските лидери, ще повлияят на страната ни. На този етап не трябва да се говори в детайли, тъй като по думите на Радев държавите имат много различни специфики за придобиване на енергоресурси, особено за генериране на електроенергия. И трудно се намира пресечна точка на интереса.

Повече подробности могат да се окачват на срещата на енергийните министри идната седмица в Люксембург.

Но за Радев е важно постигнатото съгласие, че ако една страна членка се опасява от накърняване на нейните национални интереси, темата ще бъде върната в Съвета на ЕС.

Всички без Нидерландия са с нас за Шенген

Румен Радев е имал нов задълбочен разговор с нидерландския премиер Марк Рюте.

Той е проведен в деня, в който парламентът в Ниската земя гласува против присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

„Много важно е да се знае, че в Европейския парламент 15 евродепутати от Нидерландия гласуваха „за“ и само четирима „против“. (Вотът в Страсбург бе на 18 октомври – б.р.)

Това ясно показва - и го споделих с Рюте - че България и Румъния стават заложници на вътрешната политика в Нидерландия и това няма да издържи дълго“, споделри президентът.

За него важното е, че имаме положителен резултат от инспекцията на Европейската комисия. Както и че вече всички застават зад нас.

„Имахме разговори и с Олаф Шолц, и с Еманюел Макрон, с премиерите на Дания, Швеция...

Мисля, че това ще доведе до положителен резултат. Пак казвам – изборите в Нидерландия са през пролетта. Но Нидерландия вече е сама, това е най-важното“, продължи държавният глава.

Сега по думите му трябват много комуникация, много разяснения за значението на България за опазване на общата европейска граница и какво означава във времена на икономическа криза да стоим с блокирани граници, когато за икономиката на Европа е важно бързото движение на хора, услуги и капитали.

Кога президентът може да даде мандат на председател на НС

Радев очаква депутатите да изпълнят дълга си към българските граждани и държавата и да конституират НС.

„Проблемите за решаване са много, много закони чакат. Не само закони – важни държавни конституционно установени органи като ВСС, Инпекторатът към него, Консттитуционният съд, БНБ работят в непълен състав или са с изтекъл мандат, защото предишните парламенти не са си изпълнили задължението да попълнят състава им. Ако продължаваме така, ще доведем до пълен блокаж на държавата“, каза той.

Президентът бе помолен да коментира думите на конституционния съдия Янаки Стоилов, че дори парламентът да не избере председател, държавният глава има правомощията да даде мандат.

„Мога да дам мандат, когато има структурирани парламентарни групи“, отговори Радев.