"Какво получи Словакия?! Как го получи?! Словакия не е получила ракети "Пейтриът".

Така отговори президентът Румен Радев на въпрос на Клуб Z защо според него няма да получим заместващи капацитети, ако окажем военна помощ на Украйна. Той говори при пристигането си на Европейския съвет в Брюксел.

България и Словакия разполагат с ракети С-300. Словакия предостави такива ракети на Украйна и през април НАТО съобщи, че е разположила "Пейтриът" на нейна територия.

Румен Радев явно смята иначе.

"В Словакия има два дивизиона, които са съответно германски и нидерландски. И Словакия няма нищо общо, освен тези дивизиони да ги включи в своята обща интегрирана система за ПВО. В някой момент – те ще преценят кога – ще си тръгнат. Словакия няма "Пейтриът". Словакия тепърва ще трябва да си доставя "Пейтриът", да направи своите поръчки, своите схеми за плащане, някой ден да си плати и т.н. Това ще стане след доста време. Ще ви помоля като сериозни медии – проучвайте информацията и тогава осведомявайте хората какво се случва", каза държавният глава.

Дивизионите "Пейтриът" в Словакия действително не са словашки, но част от смисъла на колективната отбрана на НАТО, е че скъпите въоръжения могат да бъдат споделяни. По същия начин натовски самолети (американски, холандски, испански) дават периодично бойни дежурства над България, за да компенсират нейния недостиг на изтребители. По същия начин страната ни се възползва от военнотранспортни самолети на НАТО, чието закупуване от всички държави от алианса е икономически необосновано. 

Ракетите "Пейтриът" в Словакия са по-модерни от съветските си аналози, дарени на Украйна. При разполагането им НАТО изрично съобщи, че комбинираната германско-холандска част "Пейтриът" е разположена в Словакия не просто, за да я овъзмезди, а за да подсили отбранителната позиция на НАТО на източния фланг.

Словакия, както и други европейски държави, могат да бъдат финансово компенсирани за дарените на Украйна оръжия от целеви фонд на ЕС, от който вече за целта са отделени общо 3,1 милиарда евро. Тези пари могат да бъдат използвани за закупуване на нови оръжия. 

Президентът призова и да направим разграничение, в отговор на журналистически въпрос, има ли "войнолюбци" и в Брюксел. В момента там не се обсъжда нов пакет от санкции срещу Русия, а нещо много важно – как да се увеличи помощта за Украйна, защото тя е заплашена от хуманитарна криза. Трябва да се направи всичко, за да преживее страната настъпващата зима. Вчера Радев, в речта си пред новоизбрания парламент, говори за "войнолюбци", в контекста на подкрепата за Украйна, като заяви, че се надявал те да са малцинство в НС.

Приоритетната тема на Европейския съвет ще бъде енергетиката. Според Радев тази тема подлага на изпитание европейската конкурентоспособност, социална база, икономическата и социалната стабилност. И ако не бъде овладяна, ще подложи на изпитание самата политическа сигурност на ЕС. Президентът даде за пример падналото днес британско правителство, макар Обединеното кралство да напусна ЕС преди близо три години.

Ще бъдат разгледани възможностите за разработването впоследствие на нови мерки, които да обхващат намаляване на цената на газа чрез нови инструменти за съвместна доставка, както и за разработване на нов референтен индекс при ценообразуването на втечнения природен газ. Ще бъде дискутирано и определянето на "динамичен таван" на цените на газа.

България има принос и за една от обсъжданите мерки – прозрачното и солидарното използване от газопреносната инфраструктура във всички страни членки.

"Най-важната мярка според мен е да осигурим достатъчно много и надеждни източници на доставки, за да има конкурентоспособност", обобщи Радев.