Китайската комунистическа партия одобри в събота поправки в своя устав, насочени към циментиране на основния статут на Си Цзинпин и ръководната роля на неговата политическа мисъл в партията, предаде Ройтерс. 

Конгресът, който се провежда всеки пет години, приключи в събота, като се очакваше Си да получи лидерския пост в партията, което ще рече - и в държавата - за безпрецедентен трети петгодишен мандат, предаде Франс прес.

Председателят на Държавния съвет (правителството на Китай) Ли Къцян, смятан за привърженик на икономическите реформи, е един от четиримата висши служители, които са отстранени от ръководството на партията, предаде Асошиейтед прес. 

Четирима от седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро, избрано на предишния конгрес, не влизат в новия състав на ЦК. Това означава, че те няма да влязат и в новия състав на Политбюро, който ще бъде гласуван на пленум след конгреса, и е много вероятно да напуснат през март догодина държавните си постове, отбелязва ТАСС. Освен Ли в новия ЦК не са избрани Ли Чжаншу (председателят на парламента), Ван Ян (председател на висш съвещателен орган) и първият вицепремиер Хан Чжън. 

В резолюция, приета днес малко преди закриването на конгреса, се казва, че партийните членове - а те са почти 97 милиона, са длъжни "да защитават ролята на другаря Си Цзинпин в Централния комитет на партията и партията като цяло".

Преди одобряването на промените в партийния устав бе прочетена обосновка за необходимостта от тях, в която няколко пъти бяха споменати Си Цзинпин и неговите постижения. На предишния конгрес на ККП единодушно бе решено в устава на партия да бъдат включени като един от основополагащите принципи "Идеите на Си Цзинпин за социализъм с китайска специфика в новата епоха". С това Си на практика бе поставен наравно с основателя на Китай Мао Цзедун.

Днес в краткото си заключително изказване Си каза за промените в Устава, че те "очертават ясните изисквания за продължаване и укрепване на ръководната роля на партията".

„Осмелете се да се борите, осмелете се да победите, запретнете ръкави и работете здраво. Бъдете решени да продължите напред“, каза Си в речта си пред конгреса.

Речта му сложи край на една седмица от заседания на 2300 партийни делегати.

Изпращане по китайски

В неочакван епизод на това тежко режисирано събитие, бившият лидер Ху Дзинтао, от когото Си пое властта през 2012 г.,  беше изведен от церемонията по закриването. Официално обяснение не беше дадено.

На видеозапис от конгресната зала се вижда, че Ху като че ли не си тръгва по своя воля. 

Според Асошиейтед прес обаче сътрудници са помогнали на 79-годишния Ху да слезе от президиума и да напусне залата, което събудило спекулации за здравословното му състояние. Това станало на втория час от три и половина-часовото заседание. 

На кадрите се вижда как Ху разменя няколко думи със Си, преди да го изведат. Предшественикът на Ху, 96-годишният Цзен Цзъмин не се появи изобщо на конгреса.

Бившият китайски лидер Ху Дзинтао беше ескортиран от сцената по време на заключителното заседание на конгреса, където 79-годишният мъж беше седнал на видно място до президента Си Цзинпин, описва случката Блумбърг.

На Ху беше помогнато да стане от мястото си около средата на процедурата в Голямата зала на народа в Пекин в събота, в драматичен момент, заснет от камера и наблюдаван от повече от 2000 присъстващи, пише агенцията.

Тя отбелязва, че камерата показва Си да се обръща към Ху, докато се готви да си тръгне. Ли Джаншу, председател на Постоянния комитет на националния законодателен орган – който седеше от другата страна на Ху – се опита физически да помогне на бившия лидер, докато шефът на партийния секретариат Уан Хунин му направи знак да се оттегли, пише Блумбърг.

Според очевидци, публикували сцената в Туитър, тя се е разиграла, веднага след като репортери са били допуснати в залата след закрита част от заседанието на конгреса. 

Ху, който навършва 80 години през декември, изглеждаше все по-крехък на последните публични изяви и изглеждаше объркан, докато го извеждаха от сцената. Той спря за кратко, за да размени няколко думи със Си, който кимна в отговор и потупа напускащия премиер Ли Къцян по гърба, пише агенцията.

В китайския Weibo, подобен на Twitter, инцидентът изглежда е бил цензуриран, като търсенията на Hu Jintao връщат само публикации, публикувани преди уикенда в събота следобед. Докато десетте най-актуални постинга на платформата бяха за конгреса, ранното напускане на Ху не беше сред тях.

Изглеждащ в крехко здраве и напълно побелял, Ху не е изразявал открито подкрепа за сегашния китайски лидер. Той принадлежи към фракцията на Комунистическата младежка лига в партията, чиято роля беше отслабена от Си, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Ху предаде поста на генерален секретар на ККП на Си през 2012 г. след два мандата на тази длъжност. Бившият китайски президент се обявява за стария модел на "колективно ръководство" с представители на различните фракции и с ограничения за възрастта и броя на лидерските мандати, които 69-годишният Си Цзинпин иска да отмени, оставайки начело на страната за трети мандат.

Очаква се Си да бъде преизбран за трети мандат като генерален секретар на ККП, което на практика му гарантира преизбирането през март и като президент на Китай за безпрецедентен трети мандат, отбелязва АФП.

В ЦК: 5% жени, 4% от малцинствата и текст за Тайван в новия партиен устав

Новият Централен комитет беше избран малко след 11 часа сутринта, местно време, в събота, съобщи държавната медийна агенция Синхуа, без да разкрива пълния списък на членовете.

Само 11 жени има сред 205-те членове на Централния комитет, т.е. 5% от всички. Представителите на малцинствените групи са 4% от членовете, пише АП. Тези проценти са почти същите като в предишния Централен комитет, посочва агенцията.

Чуждестранни медии не бяха допуснати в залата по време на първата част от днешното заключително заседание, когато, както се предполага,  се е състояло гласуването на промените в устава.

Делегатите решиха да включат за първи път в устава на партията формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван, става ясно от резолюция, публикувана в края на работата на конгреса, предаде Франс прес.

Конгресът "се съгласява да включи в устава на партията разпоредби за... решително противопоставяне и възпиране на сепаратистите, които се стремят към независимост на Тайван", се казва в резолюцията. В документа се казва, че трябва да се реализира курсът "Една страна - две система".