Вчерашната емисия дълг на вътрешния пазар, която Министерството на финансите опита да пласира, е провалена.

Това съобщи днес в парламента ресорната служебна министърка Росица Велкова, която бе попитана какво се случва и защо няма информация. По собствените ѝ думи, постигнатата доходност, или казано просто - цена на дълга, е била прекалено висока и затова МФ е отказало да вземе парите. 

Това е поредната провалена емисия през тази година, след като друга също бе отмненена, а трета - почти провалена, защото не набра необходимото количество свежи пари. Към момента са набрани едва 7 от 10,3 милиарда лева и е очевидно, че предстои ново излизане на пазара. Очевидно е и че той ще става все по-скъп. 

Иначе - днес Велкова говори по темата за дефицита. Депутатите - почти същите, които през февруари на тази година надуха разходите до огромни размери - днес я разпитваха защо те са толкова високи и какво прави министерството да си свали. В крайна сметка, както Клуб Z вече написа, дефицитът за 2022 година ще бъде леко намален до 3,4% и това е благодарение на излишък от пари по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Ако обаче се запазят всички разходни политики, такива каквито са планирани, то дефицитът през 2023 година ще удари 11 млрд. лв., или 6,6%. Това е поне твърдението на Министерството на финансите. В този случай България може да се сбогува с желанието за еврозоната от 2024 година. 

От друга страна - бившият финансов министър Асен Василев е убеден, че МФ лъже с политически причини, подценява приходите и надценява разходите, за да плаши обществото. Според него реалният дефицит за догодина е 4 млрд. лв. или едва 2% от БВП. В този случай еврозоната остава като вариант.