Зам.-министър под охрана, директорът на агенцията по храните с предлаган подкуп. Такава бе до вчера равносметката на сагата "ГКПП "Капитан Андреево", а днес добавени бяха и двама заплашвани депутати. Единият получил съобщение, че може да го покоси инфаркт, а къщата на другия била наблюдавана от дрон.

Става въпрос за народните представители от "Продължаваме промяната" Росен Костурков и Константин Бачийски - и двамата ангажирани с казуса.

Както е известно, войната за това кой да прави фитосанитарния контрол по границата с Турция, доходоносен бизнес - частник или държавата, се вихри от месеци, като заради отправяни заплахи под полицейска охрана е заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. Директорът на БАБХ Христо Даскалов пък подаде сигнал за предлаган му подкуп, а преди ден изтече и запис от "предложението" - дошло чрез един от предшествениците му на поста Пламен Моллов.

Помежду всичко това пък от "Има такъв народ", както и ГЕРБ и ДПС, поискаха оставката на Даскалов - с мотива, че откакто държавата е поела контрола, имало опашки от тирове на границата. Така от ПП заподозряха доскорошния си партньор в управлението ИТН, че именно частните интереси по границата са станали причина Слави Трифонов да обяви напускане на коалицията - заради Христофорос Аманатидис - Таки и приписваните му връзки с фирмата на границата. На което вчера в интервюто си за "Дарик" Трифонов многократно заяви на висок тон - че нямал представа какво става на Капъкуле, не бил граничар и нямал никакво отношение към проблема, нищо общо с него, ерго всякакви въпроси по темата били внушения.

Така днес Костурков, който е зам.-председател на комисията по земеделие към парламента, затвърди в интервю за бТВ подозренията на партията си - че не е като Трифонов да няма никакво отношение към войната за границата. Костурков препоръча на избирателите на ИТН "да отделят 90 минути от живота си" и да изгледат цялото интервю на лидера, а после посочи, че службите се занимават с взаимовръзките по казуса. Но допълни:

"Кога лично на мен ми светна, че има нещо нередно около ИТН и "Капитан Андреево" - когато случаят влезе в комисията по земеделие и храни и там изслушването на Христанов и Даскалов се разви по странен начин". А именно - как ИТН, ГЕРБ и ДПС били скочили, че трябвало да остане частната фирма. Опашки по границите вече нямаше, допълни Костурков, визирайки мотивите за исканата оставка на шефа на БАБХ.

Те са си приятели

И откровено заяви, че връзката на Трифонов с Таки била известна отдавна - още от времето на боса на ВИС Васил Илиев.

"Така пише в публичното пространство, те са си приятели", заяви депутатът на ПП. Имало, по думите му, косвени връзки за взаимодействието им по казуса с контрола на границата, но службите се занимавали.

Намеси и името на земеделския министър на Бойко Борисов в първия му мандат - Мирислав Найденов, дал разрешението на частника през 2012 г., завзел целия контрол.

След което Костурков разказа как сам е получил "предупреждение". Обадил му се мъж, от скрит номер, представил се за негов приятел, за какъвто Костурков не се сетил и му казал: 

"Абе ти защо не внимаваш какво говориш по телевизиите, даваш ли си сметка, че от другата седмица няма да има къде да живееш."

Това се е случило в края на миналия месец, след негово интервю по темата с граничния контрол. "Другата седмица мина отдавна, така че не съм толкова притеснен", посочи депутатът.

Един голям дрон

Но разказа още как по думи на съпругата му напоследък "над къщата (в Пловдив, от където е Костурков) се появява един голям дрон, който седи 15 минути, след това се изтегля. След известно време пак се връща, пак стои 15 минути на място". 

Костурков си говорел с МВР в Пловдив, но не вярвал, че има голяма опасност за него. Но пък сподели за друг колега, получил директна заплаха в 2 ч. през нощта в стил "Внимавай, че изчезват хора, знаеш как умират от инфаркти, никой не ги разследва".

Костурков не спомена името на колегата. Но пък самият "колега" бе в този момент в ефира на Нова тв и сам разказа за заплахите. Както стана ясно, става въпрос за Бачийски, член на антикорупционната комисия в парламента - известен най-вече с битката си срещу летния "Догансарай".

Много млади хора получават сърдечен удар

"Покрай работата ми като общественик последните 10 години, редовно съм получавал заплахи. Сега едната от заплахите беше, че много млади хора получават сърдечен удар, да съм се замислел върху това. Другата беше да се замисля колко хора изчезвали, когато са неудобни", заяви Бачийски.

Заплахите били отправени "на 4 очи" - получени от различни места и препредавани от познат на познат. Депутатът не каза кои са били хората посредници - било им предадено да пренесат съобщенията. Но източникът бил ясен - лицата с интереси на "Капитан Андреево".

"Това е една от схемите, заради които мафията е готова да събори държавата", констатира депутатът от ПП.

Но не стана ясно подал ли е сигнал. Последното предупреждение било отпреди няколко дни.

На финала Бачийски "върна жеста" на Костурков, като на свой ред обяви, че и той е бил заплашван. Но тъй като закъсня за тв участието си, сам изяде ефирното си време и не можа да доразвие историята със заплахите.