Корупционният скандал, при който фирма за фитосанитарен контрол бе отстранена от ГКПП-Капитан Андреево и това доведе до куп странни събития, е редно да се разследва от Европейската прокуратура.

Такова становище изразяват от Антикорупционния фонд (АКФ), откъдето дават на европейските делегирани прокурори случая.

От АКФ напомнят за появилия се аудиозапис, от който ясно се чува как бившият шеф на БАБХ проф. Пламен Моллов настоятелно убеждава сегашния - Христо Даскалов, да премисли, уверява го колко модерна е лабораторията на "Евролаб 2011", как тя нямала нищо общо с "Таки-Маки" и накрая му дава „една документация“ в плик, който той отказва да вземе.

(Любопитен детайл е, че днес Пламен Моллов изчезна и не се яви в НС, за да бъде изслушан, бел. ред. Клуб Z)

От АКФ - които стоят и зад разкритията за "Осемте джуджета", нищо че до днес този скандал успешно остава незабележим за прокуратурата, цитират вицепремиера Асен Василев - че доскоро служители на въпросното търговско дружество са обработвали товарните автомобили на граничния пункт в отсъствие на митничарите и преди митницата.

"... Създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП „Капитан Андреево“ е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през Република България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени."

От АКФ се мотивират още защо пращат сигнала до Европрокуратурата:

"Прокуратурата на Република България вече обяви, че започва действия по изясняване на изнесената информация за потенциално корупционно поведение. Досегашната практика на българската прокуратура обаче не е показала резултати при разследване на подобни казуси с изтекли записи със сходно съдържание, а демонстрирала склонност към неглижиране и формализиране. Липсва информация и дали прокуратурата е разследвала предишни изнесени в медиите случаи на предполагаемо корупционно поведение от същия бивш председател на БАБХ, за когото се твърди, че е замесен и в сегашния казус."

Ето и цялото съобщение на АКФ:

АКФ изпраща скандала с искания подкуп от шефа на БАБХ на европейските прокурори

„В изнесената информация за фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево” има съмнения за увреден финансов интерес на ЕС и случаят следва да се провери от Службата на европейските делегирани прокурори в България“, се казва в сигнал изпратен от АКФ до институцията днес.

Повод за сигнала е появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, срещу което му се носи „една документация“ в плик, който той отказва да вземе. На 12.06.2022 г. в интервю за телевизия бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заявява по случая, че служители на въпросното търговско дружество са обработвали товарните автомобили на граничния пункт в отсъствие на митничарите преди митницата.

От горецитираната информация може да се направи предположението, че създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП „Капитан Андреево“ е възможно да е довел не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и да е използван за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през Република България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза.

Същевременно, предвид изнесените данни за предлагане на имотна облага на високопоставено длъжностно лице с цел безпрепятственото продължаване на действащия режим за фитосанитарен контрол, може да се направи предположението, че и установяването и поддържането му вероятно е ставало по същия начин.

Според правните експерти на АКФ въпросното поведение попада под чл. 4, т. 2 б „а“ и „б“ от Директива (ЕС) 2017/1371 на Европейския Парламент и на Съвета, което обуславя компетентността на Европейската прокуратура съгласно чл. 22, т. 1 от Регламент (ЕС) 2017/1939 на Съвета.

Прокуратурата на Република България вече обяви, че започва действия по изясняване на изнесената информация за потенциално корупционно поведение. Досегашната практика на българската прокуратура обаче не е показала резултати при разследване на подобни казуси с изтекли записи със сходно съдържание, а демонстрирала склонност към неглижиране и формализиране. Липсва информация и дали прокуратурата е разследвала предишни изнесени в медиите случаи на предполагаемо корупционно поведение от същия бивш председател на БАБХ, за когото се твърди, че е замесен и в сегашния казус.

„Сигнализираме Европейската прокуратура и се надяваме на бърза реакция, с която да бъдат защитени интересите на българските и европейските граждани,“ заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ.