Бившият директор на Агенцията по храните Пламен Моллов не се яви пред парламентарната антикорупционна комисия. Той трябваше да бъде изслушан заради придобили публичност записи и твърдения за корупционно предложение към сегашният шеф на БАБХ Христо Даскалов.

Още в началото на заседанието на комисията нейният член Константин Бачийски заяви, че изслушването на Моллов вероятно няма да се осъществи, тъй като не може да бъде открит.

Бачийски обясни, че Моллов е излязъл в отпуск от Университета по хранителни технологии, където работи.

"Отпускът не е извинение за неявяване според Конституцията и правилника на Народното събрание. Комисията ще продължи да се опитва да се свърже с Моллов", заяви председател на комисията Михал Камбарев.

"Опитахме да се свържем с проф. Пламен Моллов, двата му телефона дават заето, изпратена му е покана по имейл", обясни още той.

Публикуваният запис бе придружен с обяснението, че е свързан с "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата".

Моллов бе шеф на БАБХ по време на кабинета "Орешарски". Сега е в инициативния комитет, който създава партия "Български възход" на Стефан Янев.

Даскалов потвърди, че папка, в която е имало купюри от пари, му е дадена от проф. Пламен Моллов по повод проверки, които държавата е започнала на фирмата "Евролаб 2011", която осъществява фитосанитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево".

Самият Моллов отрече да е участвал в разговори за подкуп.

Комисията прие правила за избор на нов шеф на КПКОНПИ. По време на дебата ДПС се опита да прокара квалифицирано мнозинство за този избор. Управляващите заявиха, че така изборът ще бъде блокиран.

Процедурата за избор на нов председател се задвижи, след като от "Има такъв народ" обявиха, че напускат коалицията, а премиерът Кирил Петков заяви, че именно реформата на този орган и темата кой ще я оглави са били причината за оттеглянето на партията на Слави Трифонов. Преди още да бъдат обсъдени правилата управляващите обявиха своята номинация за титуляр - вътрешният министър Бойко Рашков, а от "Възраждане" издигнаха следователя Бойко Атанасов. Междувременно от "Продължаваме промяната" внесоха и проект за нов антикорупционен закон, който предвижда разделянето на комисията на две - за корупция и за отнемане на незаконно придобито имущество.

ДПС се опита да прокара и друго изискване за председател, явно в опит да неутрализира Рашков - да има пределна възраст от 65 години. Рашков е на 67 години. Предложението също бе отхвърлено, както и това кандидатите за шеф на КПКОНПИ да представят "удостоверение за психическа годност".

Гласуваните правила са по проект на "Възраждане".Те предвиждат депутатите да издигат кандидати в 14-дневен срок от приемането на правилата на заседание на Народното събрание. Предложенията трябва да съдържат писмени и подробни мотиви, а в 7-дневен срок от издигането им номинираните представят концепция и други документи. Неправителствени и научни организации могат да отправят становища и въпроси. Кандидатите ще бъдат изслушани в комисията, а впоследствие гласувани от депутатите в залата.

За избран се смята кандидатът получил повече от половината гласове от присъстващите депутати. Ако няколко кандидати са получили повече от половината гласове, за избран се смята този, който е получил най-много гласове "за". Ако никой от кандидатите не е получил необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, което ако не даде резултат, се открива нова процедура.