Президентът Румен Радев и представителите на ГЕРБ размениха реплики по време на първите консултации за съставяне на правителство на "Дондуков" 2. Престрелката се случи по тема, която противопоставя двете страни - дали да се даде оръжие на Украйна.

Оттам се тръгна кой и какви разходи е правил за въоръжаване, може ли да се получи ново оръжие от НАТО и т.н.

А в началото на двете страни демонстрираха миролюбиво поведение.

Съвсем наблизо - в парламента, се караха през целия работен ден. Депутатите създадоха една парламентарна комисия, останалите останаха за утре. Спориха кой да оглави тази по спорта и кой да вземе антикорупционната.

Прие се решение за задължаване на Министерския съвет в срок от седем дни да внесе в Народното събрание законопроектите, необходими за изпълнение на междинните етапни цели по Националния план за възстановяване и устойчивост, във връзка с подаване към Европейската комисия на искане за второ плащане към 31 декември 2022 г.

Предложението бе внесено от ГЕРБ-СДС.

Дебатът продължи близо три часа, като основна тема в него бе енергетиката. От ГЕРБ и от "Възражане" упрекнаха правителството на Кирил Петков, че е отстъпило пред ЕК за затварянето на въглищните ни централи.

А войната?

Русия не се готви да напусне украинския черноморски град Херсон, притисната от украинското настъпление към него. Точно обратното, руските войски в този областен център на река Днепър се окопават и се готвят да дадат едно от най-големите сражения в тази война, казва Олексий Арестович, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

А по време на Национално съвещания на прокуратурата Иван Гешев предложи три групи мерки "срещу престъпността и корупцията". Националното съвещание е минало без гламурния блясък от времето на ГЕРБ, когато стотици следователи и прокурори се събраха на коктейл в резиденция "Бояна".

Казано накратко, главният прокурор отново се изяви като политическа фигура.