„Днес е голям ден за Северна Македония и за македонския народ. Подписахме договора с „Фронтекс“ на македонски език, без бележки под линия, без звездички и без допълнения. И без неясни формулировки. Чист македонски език.“

Това обяви тържествено премиерът на Република Северна Македония (РСМ) Димитър Ковачевски.

Той говори на пресконференция в Скопие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Повод бе подписването от ЕС и РСМ на споразумение за оперативно сътрудничество в управлението на границите с европейската агенция „Фронтекс“ за охрана на външните граници на Съюза.

Документът е и първият договор, който Скопие подписва с Брюксел на „чист македонски език“ заедно с всички други езици в ЕС, изтъкна Ковачевски.

Той се похвали, че е дал това обещание на гражданите на страната и че то е изпълнено. Същото обещание му дала лично Урсула фон дер Лайен при започването на междуправителствената конференция на 19 юли.

„Имаме 24 различни езика в ЕС, надявам се скоро да имаме 25, след като имаме Северна Македония в Съюза“, каза Фон дер Лайен на церемонията.

На тържественото събитие бяха специално поканени проф. Симона Груевска - директор на Института за македонски език „Кръстьо (Кръсте) Мисирков“, и председателят на Съвета за македонски език проф. Людмил Спасов.

След подписването на договора с „Фронтекс“ РСМ ще може да помага в борбата с нелегалната миграция.

Скопският премиер превърна последвалата пресконференция в реклама на постиженията на своето правителство Той говори над 20 минути без прекъсване.

„С днешния акт на практика бе показана деструктивността на всички, които с мегафони пред тази сграда (на правителството – б.р.) безкрупулно лъжеха, че това никога няма да се случи и че македонският език винаги ще бъде с някаква бележка под линия ли допълнение. Лъжите се провалиха, а гражданите не знам за кой път видяха кой е довереният партньор, който ще ги изведе на европейския път, и кой се възползва от лъжи и манипулации, за да всее страх и несигурност, да подкопае доверието в институциите и вярата в Европа“, каза Димитър Ковачевски.

С подписването на споразумението с „Фронтекс“ статутът на служебната употреба на македонския език се издига на съвсем различно равнище, посочи министър-председателят.

Една от дискутираните между Ковачевски и Фон дер Лайен теми бе промяната в конституцията на РСМ, за да бъдат вписани в преамбюла й българите в страната.

„Сигурна съм, че в РСМ ще бъде постигнато мнозинство и ще се гласува положително за промените в конституцията. Вие постигнахте много, успяхте да продължите напред и съм сигурна, че ще намерите убедителни аргументи, за да осъзнае всеки, че е отворен да допринесе за това страната да върви напред. Призовавам всички политици да реализират мечтата на младите хора в Северна Македония, които искат да бъдат част от ЕС“, каза председателят на Комисията.

Урсула фон дер Лайен представи пакет с подкрепа за справяне с енергийната криза на Западните Балкани. Като спешна бюджетна подкрепа за РСМ е предвиден грант в размер на 80 милиона евро.

„Това ще помогне за справяне с високата цена на енергията за вашите граждани и компании. Ще го финализираме до края на годината, за да получите средствата още през януари. Разбира се, ще дойдат още средства. Има предвидени 500 милиона евро безвъзмездни средства за целия регион, които да инвестираме в това, което е необходимо сега, за да получим нашата енергийна независимост - за инвестиране в енергийна свързаност, в енергийна ефективност и, разбира се, във възобновяема енергия”, допълни Фон дер Лайен.